Reînvie afacerea medicamentelor Covid
Afacerile Covid continuă. Contractele, trecute la secret de Comisia Europeană
Comisia Europeană a anunțat semnarea unui contract de achiziție comună pentru cumpărarea a până la 2.250.000 de flacoane de remdesivir pentru tratamentul Covid-19. Din combinație fac parte 13 țări, însă lista acestora a fost secretizată. Foarte probabil, România se numără printre ele, mai ales că în ultimul protocol de tratament Covid, de la sfârșitul lunii februarie 2024, remdesivirul, un medicament controversat, a fost trecut la loc de frunte.
Afacerile profitabile din pandemie nu s-au încheiat. Comisia Europeană, prin Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență a Comisiei Europene (HERA), un organism înființat recent, a semnat, în numele a 13 țări, un contract-cadru de achiziție comună cu compania farmaceutică Gilead, pentru furnizarea a 2.250.000 de flacoane Veklury (remdesivir).
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remdesivir este un tratament antiviral pentru pacienții cu Covid-19 care necesită spitalizare. După cum se știe încă din perioada pandemiei, remdesivirul este cel mai scump antiviral de pe piață, despre care medicii au tot spus că nu a dat rezultate notabile. În al doilea rând, cumpărarea a milioane de flacoane de remdesivir, pe principiul ”just in case”, nu se justifică, având în vedere că toate autoritățile sanitare din lume au căzut de acord că variantele Covid care mai circulă nu mai dau forme grave, care să necesite spitalizare. Acordul este al treilea de acest gen, după expirarea contractului anterior în ianuarie 2024, susține Comisia Europeană.
”Treisprezece țări UE/SEE participă la achiziție, care permite achiziționarea a până la 2 250 000 de fiole. Remdesivir este utilizat pentru a trata Covid-19 la pacienții adulți și adolescenți cu pneumonie care au nevoie de oxigen suplimentar. De la debutul pandemiei de Covid-19, Comisia s-a concentrat pe asigurarea accesului la echipamente medicale și la tratamente pentru pacienții europeni. Acest efort a fost subliniat în Strategia Terapeutică a UE, care a fost acum avansată printr-un al treilea acord-cadru cu Gilead pentru a asigura tratamente antivirale pentru cei care au nevoie. Covid-19 rămâne o provocare și, pe lângă vaccinuri, tratamente eficiente sunt puse la dispoziție celor care au nevoie de ele, deoarece protecția sănătății publice rămâne o prioritate de vârf”, a transmis Comisia Europeană.
Contractele, tot secrete
Ca și în cazul achiziției de vaccinuri Covid, și contractele pentru cumpărarea celui mai scump antiviral au fost trecute la secret. Culmea este că până și cele 13 state care și-au dat acordul pentru cumpărarea de către Comisia Europeană, în numele acestora, au rămas la fel de secrete. Cel mai probabil, pe această listă se află și România, care a îngropat deja scandalul sutelor de milioane de euro aruncate pe vaccinuri nefolosite. Și asta pentru că în protocolul de tratament Covid actualizat, apărut în Monitorul Oficial din 28 februarie 2024, remdesivirul este la loc de frunte.
”Remdesivirul se recomandă la pacienții adulți spitalizați, în formele ușoare și medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe. Se recomandă antiviralul remdesivir la copii (cu o greutate de cel puțin 40 kg) care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta Covid-19 sever. Remdesivir (Veklury) are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2. Durata de administrare este de 3 zile în formele fără necesar de oxigen și de 5 zile în formele severe. Dacă nu este demonstrată ameliorarea clinică, utilizarea remdesivirului poate fi prelungită până la 10 zile în total”, se arată în ultimul protocol de tratament Covid.
Efectele secundare, ”neglijabile”
În studiile clinice cu remdesivir, au fost observate creșteri ale valorilor serice ale transaminazelor, inclusiv la voluntarii sănătoși și la pacienții cu Covid-19, se precizează în prospectul remdesivir.
”Funcția hepatică trebuie determinată pentru toți pacienții înainte de inițierea tratamentului cu remdesivir și trebuie monitorizată în timpul tratamentului, după cum este adecvat din punct de vedere clinic. Nu au fost efectuate studii clinice cu remdesivir la pacienții cu insuficiență hepatică. În studiile la animale, efectuate la șobolan și maimuță, s-a observat toxicitate renală severă. Mecanismul acestei toxicități renale nu este înțeles pe deplin. Nu se poate exclude o relevanță pentru oameni. Nu s-au efectuat studii clinice privind interacțiunile cu remdesivir. Potențialul general de interacțiuni nu este cunoscut în prezent, iar pacienții trebuie să rămână sub monitorizare atentă în cursul zilelor în care se administrează remdesivir. Datele provenite din utilizarea remdesivirului la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Nu sunt disponibile date referitoare la efectul remdesivirului asupra fertilității”, se mai arată în prospect. De altfel, medicamentul face obiectul unei monitorizări suplimentare, tocmai pentru faptul că nu a fost încheiat întregul proces al studiilor clinice.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Sursa imagine: unodc.org
- CLAUDIA MARCU – Afaceri păguboase la Ministerul Sănătății: A donat bogaților 9,7 milioane de euro și a primit, la schimb, 2,2 milioane de euro - 5 ianuarie 2025
- CLAUDIA MARCU – Medicii români, obligați să învețe limba maghiară - 30 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Disperare în sistemul de sănătate - 24 decembrie 2024