Unde dispar banii pentru Sănătate? Sistemul decontează la greu servicii medicale pentru decedați
Casele de asigurări de sănătate au decontat analize medicale, fizioterapie și stomatologie pentru morți
Curtea de Conturi a descoperit cu stupoare că sume importante din bugetul alocat Sănătății au fost ”sifonate” prin metoda decontărilor pentru pacienții decedați. Astfel, morții au ”beneficiat” de dispozitive și echipamente medicale, de servicii medicale pentru specialități clinice, de analize, de servicii medicale de recuperare, gen fizioterapie, precum și de îngrijiri medicale la domiciliu. Totodată, persoanelor decedate , precum și celor care figurau ca fiind internate în regim de spitalizare continuă li s-au decontat la greu servicii de stomatologie.
Raportul auditului de conformitate realizat de Curtea de Conturi la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe anul trecut a scos la iveală nereguli grave la această instituție, care a decontat sume uriașe pentru servicii medicale de toate tipurile acordate pacienților decedați, aducând prejudicii financiare importante în acest sector.
Inspectorii Curții de Conturi au depistat validări și decontări pentru 265 de dispozitive și echipamente medicale în sumă de 86.481 lei, pe numele unor persoane care figurau ca fiind decedate la data acordării. De asemenea, casele de asigurări de sănătate din teritoriu au decontat, fără respectarea prevederilor legale, 443 servicii medicale pentru specialități clinice pe numele unor persoane decedate, în valoare de 77.981 lei, și 2.900 servicii clinice în valoare de 174.114 lei pentru pacienți care figurau ca fiind internați în regim de spitalizare continuă, din aceste situații fiind excluse serviciile medicale acordate pacienților în prima și ultima zi de spitalizare continuă. Totodată, Curtea de Conturi a constatat validarea și decontarea a 491 servicii paraclinice în sumă de 25.239 lei, pentru persoane care figurau ca fiind decedate la data efectuării serviciilor, dar și 1.665 servicii paraclinice pentru pacienți care erau internați în regim de spitalizare continuă, în valoare totală de 134.753 lei.
Stomatologie post-mortem
Controalele au descoperit și 184 servicii medicale de recuperare în centre medicale multifuncționale decontate pe numele unor pacienți decedați, valoarea acestora fiind de 116.768 lei, dar și alte 987 de astfel de servicii medicale decontate unor pacienți care erau înregistrați în regim de spitalizare continuă, valoarea acestora fiind de peste 500.000 de lei. Și îngrijirea la domiciliu a fost decontată pentru pacienți decedați, cu 643 de servicii pentru care casele de asigurări au plătit 636.927 lei.
Mai mult, potrivit raportului Curții de Conturi, în cursul anului 2023, în perioada în care pacienții figurau ca fiind internați în regim de spitalizare continuă, au fost raportate și decontate 205 servicii medicale de îngrijire la domiciliu în valoare de 244.457 lei. Inspectorii au mai descoperit, cu stupoare, validări și decontări ale unor servicii de asistență medicală stomatologică pe numele unor persoane decedate, a unor pacienți care figurează internați în aceeași perioadă în regim de spitalizare continuă, efectuarea de consultații peste numărul maxim permis de către unii asigurați, precum și a unor servicii pentru care persoanele nu îndeplineau condițiile legale de decontare.
Astfel, au fost validate pentru decontare și achitate, 16 servicii în suma de 16.559 lei aferente unor persoane care figurează ca fiind decedate la data efectuării serviciului și 621 servicii medicale stomatologice efectuate în perioada în care pacienții figurau ca fiind internați în regim de spitalizare continuă, în valoare de 96.030 lei.
Vinovatul de serviciu
Cauzele acestor nereguli grave ar fi fost legate de programul informatic SIUI, care nu a asigurat detectarea acestor cazuri prin confruntarea raportărilor furnizorilor la validare cu baza de date a persoanelor decedate, cu datele raportate de spitale și validate în SIUI (spitalizarea continuă), precum și de disfuncționalitățile repetate ale SIUI, mai ales în accesarea aplicației de interogare a calității de asigurat pe platforma informatică publică, cu impact asupra imposibilității validării serviciilor medicale efectuate şi a raportării activității de către furnizorii de servicii medicale, susține Curtea de Conturi. Consecințele au fost majorarea nejustificată a cheltuielilor cu bunuri și servicii, neasigurându-se astfel buna gestionare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în condițiile reglementărilor legale în vigoare, dar și denaturarea situațiilor financiare centralizate la nivelul CNAS și a situațiilor financiare la nivelul CJAS.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Citește și: CLAUDIA MARCU – Vine tăvălugul. Sănătate doar contra cost
Sursa imagine titlu: openjobline.ro
- CLAUDIA MARCU – Mobilizarea forțelor armate și criza de război - 12 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Reinvie afacerea medicamentelor Covid - 7 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Guvernul obedient nu mișcă în front: Fermierii îi cer să respingă acordul falimentar Mercosur - 4 decembrie 2024