HARI BUCUR-MARCU – Manipulare prin publicitate: pastilele de iod

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Manipulare prin publicitate: pastilele de iod

Dacă ministrul Sănătății din România are impresia că, atunci când apare o știre despre războiul de peste graniță, cum că o centrală nucleară este în pericol de a produce o catastrofă nucleară, ca urmare a includerii ei în teatrul acțiunilor de luptă active (fie fiind folosită ca bază militară, fie fiind lovită cu artileria ori rachetele, fie amândouă), ar contribui la măsurile de securitate nucleară prin anunțuri publice despre „pastilele de iod”, eu rămân la părerea mea că nimeni nu e atât de prost.

Spuneam pe la sfârșitul lunii martie: Realitatea este că se pot controla de-adevăratelea gândurile, stările emoționale și chiar atitudinile unei colectivități.

Ce se pot controla la o colectivitate anume sunt nivelurile de anxietate, de apatie, se pot induce stări depresive, bulimie sau alte asemenea, se pot aglomera cabinetele medicale și mai ales cele de psihologie prin creștrea exponențială a cazurilor acute de oboseală, senzație de frig nejustificat, ritm cardiac scăzut, colici intestinali, diaree/constipație și altele asemenea.

Pur și simplu se poate face asta, la nivel de mase, prin încurajarea/descurajarea unei întregi populații să se automedicamenteze cu iod. Fie cu iod radioactiv, fie cu potasiu iodat.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – ”Criza” artificială a iodurii de potasiu

Cum așa? Aceste remedii cu iod sunt destinate controlului activității glandei tiroide. Ori, glanda tiroidă este responsabilă pentru asemenea stări psihice și psihosomatice, în funcție de direcția dereglării activității sale, hiper sau hipo.

La nivel individual, desigur. Dar, dacă comportamentul de a lua iod atunci când nu e nevoie, în sensul că glanda tiroidă funcționează bine-merci, este un comportament indus la nivelul unei colectivități, atunci și stările psihice și psihosomatice (provocate de dereglarea activității tiroidei prin administrarea fără noimă a iodului) devin stări psihice colective.

Ceea ce ministrul sănătății din România știe foarte bine. De aceea a și dispus domnia sa să se distribuie iod populației care nu are nevoie de iod, cu recomandarea să nici nu și-l administreze, decât atunci când îi va spune el.

Ce spuneam atunci e valabil și astăzi.

Nu este treaba noastră de public național să ne educăm în materia administrării iodului, nici să ne asigurăm că avem acasă cantitățile necesare de pastile, pe care să le luăm pe gât când ne va zice Rafila.

Citește și: SIMONA IONESCU – Povestea cu distribuirea pastilelor de iod trebuie lămurită…

Ministrul ăsta știe la fel de bine că populația română este incultă și needucată în mare parte, că nu respectă nici cele mai simple indicații publice, că nu are încredere în autoritățile care au dovedit în nenumărate cazuri că ori sunt indiferente la soarta cetățenilor, ori că sunt chiar potrivnice acestei soarte.

De aceea, anunțurile și măsurile de masă luate de autoritățile medicale sau de altă natură sunt fie ignorate, fie folosite de cei care ne vor răul, în ambele variante mulți dintre noi având de suferit doar de pe urma anunțurilor și măsurilor guvernamentale.

Citește și:

Ce ar fi trebuit să facă autoritățile este să stabilească un sistem de distribuție rapidă a pastilelor de iod, în primele ore de la alarma declanșată de contaminarea readioactivă, rezultată de la o centrală nucleară, cum sunt cele din Ucraina vecină, doar atunci când se produce catastrofa.

Sistem care să fie modelat, testat, exersat de câte ori este nevoie, până când devine clar pentru aceste autorități că pot distribui iodul cui trebuie, individual, dar și când trebuie, fără niciun risc de contaminare de masă cu pastilele de iod.

Doar anunțând că are asigurate stocurile necesare, precum și un sistem de distribuție la nevoie bine rodat, ar fi contribuit ministrul Sănătății românești la măsurile de securitate națională anti-contaminare radioactivă, în urma unei eventuale avarii provocate militar, la una dintre centralele nucleare de peste granița de stat.

Autor: Hari Bucur-Marcu  –  expert internațional în politici de apărare națională

Sursa imagine: servuscluj.ro