Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au marcat, cu mare fast, momentul aniversar de 25 de ani de la încheierea parteneriatului strategic cu SUA. Ce avantaje au adus României acest parteneriat nu au știut să ne spună nici președintele, nici premierul, pentru că, în realitate, acestea nu există. Nici măcar amărâta aia de viză nu am obținut-o, dar, așa cum ne-a spus Iohannis, și-așa nu ne trebuie.
Klaus Iohannis: ”Parteneriatul strategic cu SUA este despre oameni”
În afară de faptul că suntem printre foarte puținele țări din lume care au alocat pentru Apărare, adică pentru achiziția de armament din SUA, 2% din PIB, urmând ca, de la anul, că tot avem așa relații interumane intime, să alocăm 2,5% din PIB, parteneriatul strategic cu SUA (pe care îl mai au și alte țări) nu ne-a adus nimic bun.
Să te lauzi cu scutul de la Deveselu, care nu a făcut decât să ne strice și mai tare, dacă se putea, relațiile economice cu rușii, înainte de conflictul cu Ucraina, și de baza de la Kogălniceanu, unde întreținem vreo 2.000 de soldați americani care nu sperie pe nimeni, este cel puțin jenant. Singurul lucru politicos pe care îl puteau face americanii, că tot cotizăm cu bani grei la industria lor de armament, ar fi fost să ne ridice vizele de intrare în SUA. Că oricum, așa cum au și ei informații, nu ar fi dat năvală românii peste Ocean, că ai noștri sunt băieți isteți și știu cam cum e nivelul de trai pe acolo, ăla real, nu cel din povești. Dar atât de strategic este parteneriatul ăsta, încât SUA ne-au dat cu flit. De fiecare dată.
Acum, însă, la ceas aniversar, președintele Klaus Iohannis ne spune, așa, mai pe ocolite, să ne luăm adio de la vize, că și-așa nu ne trebuie. Cred că s-o fi enervat nenea Biden, ca de o muscă ce-l tot bâzâia, și i-a spus lui Klaus să nu-l mai plictisească. ”În ce privește Visa Waiver sau vizele pentru America nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români. Dar cei care sunt preocupați, evident, sunt și foarte interesați, este un interes legitim. Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare și destul de stricte și momentan România nu le îndeplinește. Preocupări din partea noastră există, însă este nevoie de încă foarte multă muncă”, ne-a transmis Iohannis.
Parteneriat interuman
Până la urmă, tot ne-a divulgat președintele Iohannis ceva din culisele parteneriatului strategic, iluminându-ne profund. ”Parteneriatul strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape”, a spus Iohannis. Sincer, nici acum nu pot să descifrez înțelesurile adânci ale acestor cuvinte. Ce legături interumane avem noi cu americanii? Că ăia nu știu nici unde este România pe hartă, iar mulți nici nu știu că există. Dar, deh, știe președintele ce știe! Mai ales că a și ținut să precizeze că parteneriatul strategic ”a întărit legăturile dintre popoarele noastre”. Dar, s-a învârtit ce s-a învârtit prin discurs președintele până a ajuns la punctul culminant. ”Soliditatea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimilor ani, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR)”, a afirmat Iohannis. Ați înțeles, da?
Ciucă, tot cu reactoarele modulare
Premierul Nicolae Ciucă s-a întrecut pe sine însuși în melodramatism, pornind discursul de la începutul perioadei comuniste, când românii așteptau să vină americanii, și continuând cu laude deșănțate la adresa SUA. Foarte repede a ajuns însă la punctul cheie, când, la fel ca și președintele Iohannis, a ridicat în slăvi cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare civile, prin construirea primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici – SMR, abținându-se, de data aceasta, să se mai laude că a finanțat, din banii românilor, o companie privată din SUA. Iar în treacăt fie spus, referitor la relațiile economice de parteneriat strategic, Statele Unite se află abia pe poziţia a 13-a în topul statelor cu investiţii străine în România.
Citește și: CLAUDIA MARCU – În genunchi, până la capăt. România finanțează, benevol, o companie privată din SUA
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național
Sursa imagine titlu: impact.ro
- CLAUDIA MARCU – Mobilizarea forțelor armate și criza de război - 12 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Reinvie afacerea medicamentelor Covid - 7 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Guvernul obedient nu mișcă în front: Fermierii îi cer să respingă acordul falimentar Mercosur - 4 decembrie 2024