România va plăti din bugetul național aproape 19 milioane de euro, banii reprezentând contribuția țării la întreținerea refugiaților din Ucraina. Din fonduri europene, vor fi decontate 100 de milioane de euro, însă banii au fost deturnați de la alocarea inițială pentru două programe importante, care vizau îmbunătățirea situației tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și locuri de muncă pentru toți.
România are podul plin de mulțumiri, cam la asta se rezumă totul. Felicitările adresate țării pentru modul exemplar și unic în care i-a ajutat pe refugiații din Ucraina, cu eforturi financiare uriașe pe fondul unei sărăcii extreme în țară, nu au fost recompensate. Mai exact, Uniunea Europeană nu a pus la dispoziție fonduri de compensare, iar România a fost obligată să ia din fondurile alocate pentru programul capital Uman și să mai pună din buzunar și alte aproape 19 milioane de euro. ”Instituirea măsurilor de protecție temporară sau altă protecție adecvată, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, reprezintă o provocare suplimentară pentru bugetele publice, într-un moment în care economiile statelor membre sunt încă în curs de redresare în urma impactului pandemiei de Covid-19. Pentru a atenua astfel presiunea constantă exercitată de criza ucraineană și pentru a stabili un echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestor primiri, prin Regulamentul (UE) 2022/613 a fost stabilit un cost unitar pentru operațiunile care abordează provocările legate de migrație, de 40 de euro pe săptămână per persoană care fuge din Ucraina”, se arată în proietul de ordonanță al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) .
Finanțare, doar pentru trei luni
Costul unitar poate fi utilizat pentru o perioadă totală de maximum 13 săptămâni, începând cu data de 24 februarie 2022 și data sosirii persoanei în UE, și poate acoperi doar o parte din sumele cheltuite de statele membre pentru a finanța nevoile de bază imediate ale numărului real a refugiaților. La decontare însă, fiecare se descurcă cum poate. ”Urmare a demersurilor pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiecte aflate în implementare, resursele financiare identificate din economiile generate la nivelul Programului operațional Capital Uman, în cuantum de 100 milioane de euro din contribuție FSE, la care se adaugă contribuția națională, vor fi reutilizate pentru finanțarea măsurilor de sprijin și asistență umanitară de către statul român a cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”, precizează MIPE.
Banii erau ai României
În fapt, banii vor fi luați din fondurile europene alocate României și destinate programului pentru îmbunătățirea situației tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și din programul locuri de muncă pentru toți. Concret, valoarea cheltuielilor care pot fi decontate pe bază de cost unitar, alocată prin Programul operațional Capital Uman, este de 118,4 milioane de euro, din care contribuția de la bugetul național va fi de 18,4 milioane de euro.
Citește și: CLAUDIA MARCU – Românii, pagube colaterale ale sancțiunilor UE. Populația, sacrificată
Sursa: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național
Sursă imagine: stiricrestine.ro