CLAUDIA MARCU – Înaltă trădare a intereselor naționale. Jocuri de culise în sectorul energetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Înaltă trădare a intereselor naționale. Jocuri de culise în sectorul energetic

Guvernele conduse de liberali au refuzat să pună în aplicare o ordonanță apărută în Monitorul Oficial, care ar fi salvat Sistemul Energetic Național. Actul normativ prevedea posibilitatea trecerii termocentralelor în proprietatea consiliilor județene și a primăriilor, în locul închiderii și vânzării pe nimic a acestora. Președintele Consiliului Județean Hunedoara a făcut demersuri la toate instituțiile statului pentru a obține termocentrala Mintia, însă nimeni nu s-a sinchisit. 

Citește și: CLAUDIA MARCU – USR și ONG-urile plătite de Germania închid Complexul Energetic Oltenia

Sistemul Energetic Național a fost distrus în mod deliberat chiar de cei care s-au perindat la conducerea guvernelor. Închiderea termocentralelor, unele modernizate cu investiții uriașe, a făcut parte dintr-un plan bine organizat împotriva intereselor naționale. Termocentrala Mintia, singura care producea energie în Nord-Vestul țării și care asigura echilibrul Sistemului Energetic Național, a fost cerută insistent de Consiliul Județean Hunedoara, în baza unei ordonanțe în vigoare, pe care guvernele conduse de liberali au ales să nu o respecte, însă autoritățile au decis să o închidă chiar înainte de termen, pentru a o vinde cui trebuie.

”Pe vremea când eram deputat, m-am zbătut și am făcut Ordonanța 60/2019, prin care se prevedea împărțirea în două a Complexului Energetic Hunedoara: mina Paroșeni să rămână cu minele din Valea Jiului și termocentrala Mintia să devină o altă entitate, care poate fi luată de primărie sau de consiliul județean. După ce a plecat de la guvernare PSD, liberalii au refuzat să pună în aplicare ordonanța. După 2020, când am fost ales președinte al Consiliului Județean Hunedoara, am făcut 8 scrisori către președintele României, președinții Camerei Deputaților și Senatului, prim-ministru, ministrul Energiei, ministrul Finanțelor, ministrul Fondurilor Europene, dar și către SRI, pentru că este vorba despre siguranța Sistemului Energetic Național. Din păcate, doar o singură instituție a venit și m-a întrebat și mi-a dat dreptate, dar prefer să nu îi spun numele”, ne-a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Citește și: CLAUDIA MARCU – A început numărătoarea inversă. Se ridică restricția la vânzarea companiilor de stat

Parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze

Consiliul Județean Hunedoara reușise să obțină cărbune din Indonezia, cu un conținut de sulf de 0,06%, față de prevederile UE, de 1%. Mai mult, instituția era pregătită financiar să facă și parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă, care au în jur de 300 de hectare, într-o zonă cu soare de dimineața până la apus. ”Termocentrala putea funcționa și, în scurtă vreme, puteam să facem și două-trei grupuri pe gaz. Chiar și acum există un grup care funcționează pe gaze. Dar ei au scos termocentrala Mintia de două ori la licitație cu mare tam-tam, că sunt vreo 12 firme care doresc să o cumpere, dar la două licitații nu s-a prezentat nimeni și o să o țină și pe a treia și pe a patra, scăzând prețul de fiecare dată, ca să o vândă la preț de nimic. Termocentrala Mintia trebuie omorâtă, pentru că probabil că interesele meschine ale unora sunt nu să apere statul român, ci să distrugă statul român”, ne-a precizat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. Termocentrala a modernizat un grup și are și acum furnitura necesară pentru modernizarea unui al doilea grup. Anul trecut, ucrainenii au vrut să cumpere furnitura ca să-și modernizeze termocentrala de la ei, ne spune conducerea Consiliului Județean Hunedoara.

Trucul privatizărilor

Europarlamentarul Maria Grapini ne spune că a mai văzut, de-a lungul timpului, trucul privatizării care se petrece acum la Mintia. ”La prima licitație nu s-a prezentat nimeni, la a doua, nimeni și apoi s-a vândut pe nimic. Eu nu pot să înțeleg nici tăcerea Parlamentului, pentru că, într-un stat democratic, Parlamentul, care reprezintă cetățenii, presează Guvernul. În plină criză energetică, nicio țară normală la cap, prin conducătorii ei, nu-și vinde capacitățile de producție, mai ales în domeniul energiei, care ține de securitatea națională. Cum să te apuci să vinzi termocentrala Mintia, când celelalte țări, cum sunt Germania, Polonia, Franța, redeschid termocentralele, redeschid minele, ca să aibă de acolo cărbune, să nu mai aducă din Rusia, tocmai pentru că este criză și vor să aibă asigurată securitatea energetică”, a afirmat europarlamentarul Maria Grapini.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Sursa imagine: national.ro