GHEORGHE PIPEREA – Suportul umanitar pentru refugiați

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De pe net și rețele de socializare am înțeles că România cheltuie, pe deviz aprobat prin hg, cca 4000 de lei pe lună pe fiecare refugiat de război.

Sunt de acord cu suportul umanitar pentru acești oameni prinși fără voia lor în menghina unui război care nu este al lor (și, cu siguranță, nici al nostru), ci este planificat de marile puteri și de arhanghelii plandemiei.

Problema este cât timp mai poate dura acest ajutor și cu ce va fi finanțat.

La un număr de 500 de mii de refugiați, reiese o cheltuială lunară de cca 2 miliarde de lei, adică de 500 de milioane de euro. Pe un an, suma devine 6 miliarde de euro.

România, care se împrumută deja cu 6% pe an, nu poate susține un asemenea efort. Toată bunăvoința autorităților și tot entuziasmul (ipocrit) al mass-media și al ong-urilor militante se vor epuiza rapid.

Pe valul emoțional al acestui război planificat, care a cauzat atât de multă suferință acelor oameni simpli, Iohannis ar putea face ceva util, umanitar și geopolitic corect – să ceară acești bani de la UE. Sunt fonduri de acest gen cu purcoiul în bugetul UE. Ca să nu mai vorbim că sunt neutilizate cca 3 mld de doze de ser experimental de „imunizare”. UE ar putea reorienta cei 30-40 de mld euro alocați inutil acestor doze către susținerea statelor, ca România, care s-au oferit să găzduiască un număr nelimitat de refugiați, pe termen nedefinit.

România și refugiații ucrainieni ar putea ieși bine din această criză umanitară, inclusiv sub raportul acoperirii deficitului de forță de muncă din România și în planul relațiilor reciproce, istoric nu prea calde, dintre români și ucrainieni.

Va face Iohannis asta? Probabil că nu. Un indiciu este faptul că, după întâlnirea cu Maia Sandu, de la Chișinău, domnul prședinte a spus că va putea utiliza bani din … PNRR. Chestie care, desigur, nu se poate, pentru că ar fi deturnare de fonduri. (…)

Autor: Prof. univ. dr. av. Gheorghe Piperea