GHEORGHE PIPEREA – Legile se schimbă ca pantofii de damă în România…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iată dublul standard progresist, în toată “splendoarea” sa, și în domeniul refugiaților de război. Cetățenii înstăriți, care au fugit de război la fel ca și oamenii săraci, pot fi lăsați fără bani și fără bunurile de valoare cu care au plecat de acasă: statul român confiscă tot, pe motivul că s-a depășit maximul de cash admis la intrarea în țară (10 mii euro) și pe motivul că bunurile aduse cu mașina sunt bunuri de contrabandă.

Legile din România sunt diferite de cele din Ucraina, inclusiv în acest domeniu. Unii care fug disperați de război nu se pot gândi la asemenea lucruri (exceptând cazul în care chiar sunt mafioți, când își pun avocați români sau consultanți care să îi ferească de surpriza de la vamă sau de la parchetul din … Huși). Ca să nu mai vorbim că legile se schimbă ca pantofii de damă în România, fiind mereu interpretabile.

Despre un exces de zel în domeniu și despre discriminarea pe motiv de avere afișată am avut o discuție ieri cu un jurnalist de la Jurnalul. Linkul, în comentarii.

Iată două pasaje din discuție:

“În stare de necesitate nu există răspundere penală, chiar dacă se săvârșește o infracțiune. Iar ei sunt în stare de necesitate. Una este să se amendeze și să se confiște banii pentru că este cineva suspect de spălare de bani, dar alta e să fie suspectați de contrabandă niște refugiați de război. Să vorbești de contrabandă atunci când cineva fuge de război cu niște ceasuri și niște genți, e exagerat. Probabil sunt lucruri de valoare pe care acești oameni să se bazeze pentru a le putea valorifica, astfel încât să-și înceapă altă viață acolo unde se refugiază. Pentru acești oameni, soluția este individuală. Trebuie să-și ia avocați și să-și rezolve problema în instanță”.

“Părerea mea este că se va închide acest dosar, fiind vorba despre stare de necesitate, dar poate rămâne o situație simptomatică, iar ucrainenii bogați ar putea fi atacați [de autorități zeloase ori de tâlhari] de-acum înainte”.

P.S. Când judecați, gândiți-vă cum v-ați comporta sau ce ați simți voi dacă, la granița cu Ungaria/Serbia/Bulgaria ați fi pe loc sărăciți prin confiscarea a tot ce aveți, doar pentru că, la fuga de război, ați fi luat mai mult de 10 mii de euro cu voi. Nu credeți că ar fi refugiați români, inclusiv români înstăriți, în caz de invazie rusă? Mai gândiți-vă: din sondajele pielene rezultă că doar 26% ar rămâne aici, să lupte sau să îndure drama. Eu, unul, nu sunt printre cei 48% care ar pleca.

Autor: Prof. univ. dr. av. Gheorghe Piperea