ADINA ALBERTS – CĂTUȘNICA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

CĂTUȘNICA

Cum să ne apărăm de țânțari și de căpușe, cât mai eficient și mai sănătos?!

   CĂTUȘNICA – este o plantă care face parte din aceeași familie cu menta. Este o plantă obișnuită de grădină, binecunoscută pentru efectele sale euforice asupra pisicilor domestice, dar are și o lungă istorie de utilizare, atât în fitoterapie cât și ca un puternic repelent împotriva insectelor. Efectele foarte diferite ale cătușnicii asupra pisicilor și asupra insectelor au fost atribuite nepetalactonei care reprezintă cam 80% din extractele de catușnică.

     În timp ce cercetările recente sugerează că aceasta plantă poate fi cel puțin la fel de eficientă în alungarea țânțarilor și a căpușelor ca și substanțele chimice care se găsesc în comerț, mecanismul care declanșează aversiunea insectelor față de această plantă nu a fost încă pe deplin elucidat. Și de ce pisicile sunt atât de atrase de catușnică este o poveste cu totul diferită și una care, de asemenea, nu este pe deplin înțeleasă. Cercetările indică faptul că acest lucru se poate datora unei interacțiuni neobișnuite între unul dintre ingredientele active ale acestei plante, și o componentă moleculară prezentă în sistemul de recompensă al creierului pisicii.

     „Deși este probabil folosit de milenii pentru a îndepărta nevertebratele supărătoare, catușnica a fost doar recent studiată sistematic că un potențial repelent de insecte și anunțat ca o alternativă naturală la substanțele chimice sintetice care domină piața”, au subliniat autorii unui studiu.

     „Catușnica și ingredientul său activ, nepetalactona, au fost folosite de milenii pentru a îndepărta insectele dăunătoare…”, a adăugat Marcus C. Stensmyr, profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia „Dar de ce catușnica este atât de puternică pe o gamă atât de largă de specii de insecte, rămâne încă necunoscut.”

     Cercetările recent raportate, au cuprins studii pe mai multe specii de insecte pentru a înțelege mai bine cum acționează catușnica și ingredientul său activ asupra insectelor, fără a avea un efect iritant asupra oamenilor. Au fost efectuate o serie de teste, inclusiv teste care presupuneau pregătirea unui „dejun de sânge” țânțarilor, dejun pregătit într-un vas acoperit cu un ciorap de nailon udat cu catușnică. Sau voluntari care și-au pun mâna într-o cușcă cu țânțari vii, cu sau fără protecția uleiului de catușnică. Rezultatele au fost remarcabile.

*

     Până la noi descoperiri pe această temă, cred că avem destule dovezi ca să începem să utilizăm, pentru noi și familia noastră, rezultatele acestor studii foarte interesante. Adică să plantăm catușnică în gradina noastră, și/sau să achiziționăm uleiul esențial al acestei plante și să îl utilizăm în loțiuni pe care ni le putem prepara acasă, din 100 ml de apă distilată și 20 picături de ulei esențial de catușnică, loțiune pe care să o aplicăm pe tegumentele expuse. Sau mai există o variantă, aceea să utilizăm preparatele care există deja în comerț și care conțin catușnică.

Autor: Dr. Adina Alberts

Citește și: ADINA ALBERTS – PRIMĂVARA FĂRĂ ALERGII