GHEORGHE VOINEA – 20 Decembrie (Undrea): Ignatul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

20 Decembrie (Undrea): Ignatul

În calendarul ortodox, pe 20 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ignație Teoforul, este celebrată ziua de Ignat, atunci când se taie porcul și se încep pregătirile pentru masa de Crăciun.

Numele de Ignat provine de la numele latin Ignatius, ce semnifică în credința ortodoxă ”purtător de Dumnezeu”. De mic copil, Sfântul Ignație a fost ucenicul Sfântului Ioan și unul dintre cei mai mari propovăduitori de la începuturile creștinismului.

După datina populară, porcii trebuie sacrificați doar pe data de 20 de decembrie, în fiecare an, și există încă persoane care păstrează tradițiile vii și le respectă întocmai. Acest obicei este singurul care poate fi încălcat de creștinii ortodocși care țin tot postul Crăciunului, în ziua de Ignat tăierea porcului fiind singura îndeletnicire din gospodărie. Bărbații se ocupă de tăierea animalului și tranșarea bucăților de carne, iar femeile nu trebuie să facă nimic altceva prin casă, nu se mătură, nu se spală și nu se gătește.

Se zice că, Sfântul Ignat ar fi frate cu Moș Crăciun, iar pe 20 decembrie, a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moș Crăciun, și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru familia sa. Deoarece nu orice familie își permitea să crească porci pentru a respecta obiceiul tăierii acestora de Sfântul Ignat, cei mai sărmani tăiau un gâscan sau măcar o găină, iar cei avuți împărțeau câteva bucăți de carne și vecinilor nevoiași.

Românii respectă cu sfințenie tradiția tăierii porcului, ca pe o necesitate, majoritatea alegând data de Ignat. După sacrificare, porcul era acoperit cu paie și pârlit în foc, apoi curățat cu apă clocotită. Urma tranșarea porcului, iar gospodinele pregăteau ”pomana porcului”, respectiv bucățele de carne în untura încinsă, stropită cu vin roșu, pentru un gust mai bun, din care gustau toți membrii casei.

Ritualul sacrificării porcului pe 20 decembrie este unul foarte vechi, încă din antichitate. Oamenii știau că porcii tăiați înainte cu câteva zile de Crăciun au carnea mai bună și șoriciul mult mai fraged, De asemenea, se zicea că porcii nu se mai îngrașă de Ignat, pentru că vor fi tăiați pentru bucatele tradiționale de Crăciun. Pielea tăbăcită și curățată de la porcii bătrâni se păstra pentru opinci.

În trecut, ziua de Ignat era cunoscută și drept Crăciunul Țiganilor, deoarece românii creștini țineau postul Crăciunului, și nu aveau voie să sacrifice animale în post, iar țiganii erau chemați să îndeplinească sacrificiul.

Conform tradițiilor populare, pielea porcului se arde, pentru ca necazurile și grijile să fie alungate din gospodărie, iar anumite organe sunt fripte și consumate imediat, pentru că protejează de boli și vindecă durerile de rinichi sau de inimă. Sângele porcului este bine să fie văzut, pentru a feri de boli, și simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea. Copiii primesc codița sau urechile animalului, fripte bine și date cu sare, pentru a fi voinici și sănătoși tot anul următor. De asemenea, capul familiei fierbe grâu, îl tămâiază şi îl binecuvântează, după care îl mănâncă toți membrii familiei.

O zi frumoasă și cu spor, tuturor celor care iubesc tradițiile Românești ! 🇷🇴

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 6 Decembrie (Undrea): Sfântul Ierarh Nicolae – Apărătorul dreptei credințe și al copiilor

Sursa date: playtech.ro