6 Decembrie (Undrea): Sfântul Ierarh Nicolae – Apărătorul dreptei credințe și al copiilor
Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit şi “Făcătorul de minuni”, este printre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, Acest nume, unul dintre cele mai îndrăgite şi mai răspândite, provine din cuvintele greceşti nike – „victorie“, şi laos – „popor“, om ce face parte dintr-un popor victorios.
Moaştele sale pline de har şi făcătoare de minuni, se găsesc în oraşul Bari (Italia), iar mâna dreaptă, spre binecuvântarea României, este păstrată la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Bucureşti, dăruită, conform documentelor, de Arhiepiscopia din Bari domnitorului Mihai Viteazu.
Cunoscut pentru faptele bune pe care le-a făcut pentru cei săraci sau bolnavi și pentru credința în Dumnezeu, Sfântul Nicolae a fost întemnițat pentru că propovăduia creștinismul, și a fost eliberat de împăratul Constantin cel Mare (306-337), care a convocat Sinodul Ecumenic de la Niceea (în anul 325,) pentru a curma ereziile răspândite de Arie. La acest sinod, la care a participat alături de alți 317 Sfinți Părinți, Sfântul Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei și a primit darul de a face minuni.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, iar Sfântul Nicolae i-a tras o palmă, de unde, potrivit bisericii, a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.
Conform tradiţiei și colindelor româneşti de iarnă, ce pomenesc despre ”florile dalbe, flori de măr”, nuieluşa Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.
În tradiția românească Sfântul Nicolae a fost transformat în “Moș Nicolae”, un personaj extrem de iubit de către copii, datorită cadourilor pe care le aduce celor cuminți în ghetuțe, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Copiii care nu au fost asultători primesc în ghete o nuielușă, semn că trebuie să-și îndrepte comportamentul până pe 24 decembrie pentru ca Moș Crăciun să fie mai darnic.
Ideea de dărnicie vine din legenda a trei fete sărmane, care nu se puteau mărita, pentru că nu aveau zestre, iar Sfântul Nicolae le-a dat trei pungi cu galbeni, ca să nu cadă în păcatul desfrâului. Astfel fetele au scăpat, iar conform tradiției, de atunci și până în zilele noastre copiii primesc cadouri de la Moș Nicolae în fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie.
În datinile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, păzeşte soarele, stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec, apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
În ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește pentru postitori.
Sănătate și multe bucurii în ghetuțele Moșului, cu zâmbete în inimi în fiecare zi, pentru toți Românii, iar sărbătoriților, un sincer LA MULȚI ANI !🇷🇴
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Surse: basilica.ro, crestinortodox.ro
Sursa imagine: doxologia.ro
- GHEORGHE VOINEA – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 Noiembrie – Brumar) - 8 noiembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – BRUMAR - 1 noiembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – Iașul în sărbătoare: Pelerinajul de Sfânta Parascheva – 2024 - 14 octombrie 2024