GHEORGHE VOINEA – 1 OCTOMBRIE (BRUMĂREL)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

1 OCTOMBRIE (BRUMĂREL)

Această dată marchează începutul celei de a doua luni a toamnei, plină de tradiții și obiceiuri la Români, precum și ziua sărbătorii creștine ”Acoperământul Maicii Domnului” 🙏🇷🇴

Luna octombrie, este numită popular Brumărel, deoarece odată cu venirea primelor zile răcoroase începe să cadă bruma. De asemenea, numele de Brumărel, ar proveni și de la numele unui flăcău care, conform legendelor, a călărit un cal bătrân și a scuturat frunzele în calea lui.

octOMBRIE

OCTOMBRIE – BRUMĂREL

Pentru creştinii ortodocşi, 1 octombrie este ziua sărbătorii creștine „Acoperământul Maicii Domnului”. Legenda spune că în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria cum plutea în aer cu mâinile întinse și se ruga Domnului pentru omenire.

acoperamamantul MD

Conform tradiției, pe data de 1 octombrie este sărbătorit Sfântul Procoavă, un pustnic niciodată plouat, nins sau înghețat, care s-a rugat mereu din vârful unui stâlp, și al cărui nume înseamnă văl. Astfel, acesta a fost identificat cu vălul cu care Maica Domnului și-a acoperit capul. Ca urmare, în multe zone din România s-a păstrat tradiția ca în ziua de 1 octombrie, fetele să se roage și să aibă capul acoperit cu vălul de mireasă.

Se consideră că Sfântul Procoavă  este cel ce are grijă ca pământul lucrat de ţărani să aibă apă suficientă până vine primăvara şi îl acoperă cu omăt, precum şi cel căruia se roagă fetele ca să aibă păr bogat. Aproape în tot spaţiul românesc sărbătoarea Procoavelor era socotită una a femeilor.

Octombrie este luna în care în care se culeg poamele, se strânge porumbul, se adună cartofii, se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina. De asemenea, toate gospodăriile se pregătesc pentru iarnă, umplându-și cămările.

Conform tradiției populare, dacă în octombrie frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, anul următor va fi roditor, iar dacă plouă mult  atunci în decembrie va fi vânt puternic. Bruma multă sau chiar zăpada în octombrie, ar vesti timp frumos în ianuarie.

Pentru fiecare săptămână a lui Octombrie – Brumărel se păstrează o anumită denumire populară:

Prima săptămână este numită „Săptămâna lui Procoavă”, după numele sfântului sărbătorit pe 1 octombrie.

A doua săptămână este „Săptămâna Satului“, în care gândurile şi atenţia ţăranilor se îndreaptă spre gospodărie.

A treia săptămână este „Săptămâna Lucinului”, de la numele zeului protector al lupilor.

Ultima săptămână – „Săptămâna Sâmedrului” este perioada în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, „Sâmedru”.

O zi binecuvântată și Brumărel fericit, întregului Neam Românesc !🙏🇷🇴

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 23 septembrie: Echinocțiul de toamnă 2023

Sursa imagine titlu: stiridinlume.ro