GHEORGHE VOINEA – 23 septembrie: Echinocțiul de toamnă 2023

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

23 septembrie: Echinocțiul de toamnă 2023 – începutul toamnei astronomice și momentul în care ziua este egală cu noaptea

Echinocțiul de toamnă marchează intrarea în anotimpul toamna, momentul când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Ulterior ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2023.

Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul latin “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.

Echinocțiul de toamnă în 2023 are loc pe 23 septembrie, la ora 9:50 (ora României), după care, în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele este vizibil timp de 6 luni, până la echinocţiul de primavară.

sezon de toamna

După echinocţiul de toamnă din 2023, se va face și trecerea la ora de iarnă, în noaptea de 28 spre 29 octombrie.

Fenomenul anual al echinocţiului de toamnă nu se produce la aceeaşi dată, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic, în anul 2024 urmând a avea loc pe 22 septembrie, ora 15:44.

Echinocțiul de toamnă influențează și organismul uman, schimbarea anotimpurilor afectând ceasul biologic, fiind posibilă apariția hipersomniei (somnolență excesivă) în timpul zilei.

Conform tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi anul viitor: dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; dacă plouă dimineața – primăvara ploioasă; soare la amiază – an bun; tunetele anunță toamnă lungă.

În ziua de echinocțiu, în mediul rural există obiceiul de a se culege strugurii, se face must, se bat nucii și se adună merele și gutuile.

Ca Români, poate că zilele cu nopți mai lungi ne vor permite să cugetăm, cu mai mult curaj și mai profund, asupra rostului și acțiunilor noastre, deoarece, conform înțelepciunii noastre populare, ”noaptea este un bun sfetnic” în a ne orândui gândurile, atitudinile și comportamentul nostru. 🇷🇴

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – Gânduri-rânduri de August (Gustar)

Sursa imagine titlu: adrianbucurescu.blogspot.com