GHEORGHE VOINEA – 29 Iunie (Cireșar): Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

29 Iunie (Cireșar): Sfinții Apostoli Petru și Pavel

29 Iunie (Cireșar): Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Peste 500.000 de Români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se prăznuiesc anual pe 29 iunie, după o scurtă perioadă de post, și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox: ziua martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, din porunca împăratului Nero.

În România, semnificația numelor unora dintre cei mai iubiți sfinți este deosebită, peste 500.000 de Români sărbătorindu-și onomastica în această zi.

De asemenea, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România, pentru că au fost închiși în temniţă deoarece L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. De asemenea, cei lipsiți de libertate, ajunşi în penitenciare, sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Numele “Petru” provine vine din limba greacă și înseamnă piatră, iar Pavel provine din latină – “Paul(us)”, tradus prin adjectivul “paullus”, care înseamnă mic, umil.

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona şi fratele Sfântului Apostol Andrei, avea numele de iudeu Simon, însă Iisus Hristos l-a numit Chifa, echivalentul lui Petru în aramaică, ceea ce înseamnă Piatră. Sfântul Apostol Petru, pescar asemenea fratelui său, a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma, unde a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos.

Sfântul Apostol Pavel a fost un învățat, fariseu și rabin în religia evreilor, cunoscător al învățăturilor iudaice, și se numea Saul. A luptat împotriva creştinilor și, călătorind spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creștinii de acolo, a avut o viziune cu Iisus Hristos, iar din acel moment s-a convertit și s-a botezat.Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare, a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură și a fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară”, fiind ziua care marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

Sânpetru, cel mai cunoscut “sfânt” al Calendarului popular, încă din cele mai vechi timpuri, este un personaj îndrăgit în povestirile populare, fiind cunoscut că mergea pe pământ singur sau însoţit de Dumnezeu, îmbrăcat în straie ţărăneşti, și mereu preocupat, ca orice gospodar, de creşterea vitelor și mai ales de pescuit. Fiind un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consulta în luarea unor decizii, tradiția spune că Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, devenind astfel stăpân peste cămările cereşti, și hrănind animalele sălbatice (mai ales lupii).

În această zi se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

Conform tradiției, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici care îi călăuzesc pe călătorii rătăciţi.

Pentru a avea spor în casă şi pentru sănătate, se respectă tradiția ”Moșilor de Sânpetru”: se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări și mere, care se împart oamenilor săraci.

De asemenea, este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor, și să li se ureze sănătate și spor la muncă.

Se zice că aceia care poartă în buzunarele lor usturoi și pelin vor fi feriți de rele, iar oamenii pistruiați trebuie să se spele cu apă pe față la miezul nopții, când va cânta cocoșul, iar pistruii nu se vor mai înmulți. De asemenea, Sfântul Petru ar împlini o dorință arzătoare celor care țin post negru cu o zi înainte de sărbătoare.

În tradiţia populară, până în această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie ocrotite de căderea grindinei, iar începând cu această dată, cucul şi privighetorile nu mai cântă.

În ziua de 29 iunie, nu se spală, nu se coase și nu se lucrează, pentru a evita forțele necurate, iar dacă tună și fulgeră, se spune că nucile și alunele vor fi viermănoase.

O zi binecuvântată tuturor Românilor, iar sărbătoriților, un sincer LA MULȚI ANI ! 🇷🇴🙏

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 21 Iunie (Cireșar) 2023: Solstițiul de vară (Ziua Soarelui)

Sursa imagine: basilica.ro