GHEORGHE VOINEA – 7 Ianuarie (Gerar): Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

7 Ianuarie (Gerar): Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion 🙏🇷🇴

Pe data de 7 ianuarie, în ziua de după Bobotează, creștinii ortodocși prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Această zi reprezintă încheierea oficială a Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută şi sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos, este cel care l-a botezat în râul Iordan pe Isus Hristos, pe 7 ianuarie.

Ziua de 7 ianuarie are o deosebită semnificație în România, marcând cea mai bogată familie onomastică: peste două milioane de Români îşi sărbătoresc onomastica în această zi. Cele mai des întâlnite nume și derivate sunt: Ioan, Ion, Ionel, Ionică, Ioniţă, Ionuţ, Ivan, Jan sau Nelu – la bărbați, și Ioana sau Ionela – la femei.

Conform tradiţiei populare, cine nu este vesel în această zi va avea parte de probleme tot anul. De asemenea, pentru spor şi sănătate, există credinţa că de Sfântul Ioan este bine să ne stropim cu aghiasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli.

Datina spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.

Un sincer ”LA MULȚI ANI !”, cu multă sănătate, spor și voie bună, atât sărbătoriților cât și tuturor Românilor ! 🙏🇷🇴

 

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 1 Gerar (Ianuarie) 2023: Un An Nou, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și tradiția Sorcovei. La mulți ani!

Sursa imagine: crestinortodox.ro