1 Gerar (Ianuarie) 2023: Un An Nou, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și tradiția Sorcovei. La mulți ani!
Un An Nou, 2023, un nou început… Uitați ce a fost rău, păstrați amintirile a ce a fost bine!
Vă urez, din suflet, să aveți un an bun, cu sănătate, noroc și fericire!
***
Pe data de 1 ianuarie, la început de An Nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi dintre cei mai mari teologi creştini.
Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină și provine din cuvântul grecesc “basileios”, care înseamnă “rege”, “împărat”.
Ziua de 1 ianuarie are o deosebită semnificație în România: aproape 600.000 de Români poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor şi al celor oprimaţi, apărătorul creştinilor și “păzitor de duhurile rele”.
De Sfântul Vasile cel Mare, Românii obișnuisc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, și să împartă, de pomană pentru sufletul celor adormiți, alimente precum carne, ouă, brânză, fructe, legume, colivă, după ce acestea sunt sfințite de preot.
Conform tradiţiei populare, în ziua de Sfântul Vasile cel Mare, este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc tot anul, sau dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat.
De asemenea, se zice că persoanele care în această zi, după ce se spală pe faţă, se şterg cu un prosop în care pun un ban de aur sau de argint, vor fi curate şi sănătoase tot anul. Totodată, este bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.
Ziua de Anul Nou arată, după datină, cum va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului. Iar pentru că de Anul Nou se înnoiesc toate, este bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
După tradiția populară, Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi, astfel că i s-a dat prima zi din an, iar de fericire, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune.
Astfel a apărut obiceiul de a ura de 1 ianuarie, iar la această dată copiii obişnuiesc să meargă cu Sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. Tot în prima zi din an se urează cu „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica”. În mediul rural, există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi fac zgomote pentru alungarea duhurileor rele.
***
Retrospectivă 2022, la început de An Nou
Publicația online ”Cuvântul Națiunii”, înființată la începutul primăverii 2022, cu un profil declarat naționalist-conservator, în concordanță cu tematicile abordate, a reușit în cursul anului trecut să atragă interesul a circa 19.000 vizitatori, prin cele aproape 900 articole tematice publicate, destinate, cu precădere, celor ce cugetă și simt Românește.
Suntem Români, cu tradiții și valori de care să fim mândri, iar România, frumosul nostru ”colț de rai”, trebuie să fie respectată și să își ocupe locul pe care îl merită între națiunile lumii !
Mulțumesc, în numele Redacției, cititorilor – pentru interesul acordat în 2022, pe care îi așteptăm în anul 2023 în număr cât mai mare, precum și colaboratorilor – pentru materialele interesante publicate, și vă urez tuturor un An Nou cu sănătate, credință, liniște sufletească și bucurii nenumărate !
LA MULŢI ANI!
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – 27 Decembrie: Sfântul Ştefan
- GHEORGHE VOINEA – 1 OCTOMBRIE (BRUMĂREL) - 1 octombrie 2023
- GHEORGHE VOINEA – 23 septembrie: Echinocțiul de toamnă 2023 - 23 septembrie 2023
- GHEORGHE VOINEA – Gânduri-rânduri de August (Gustar) - 18 august 2023