CLAUDIA MARCU – Afacerea vaccinurilor Covid-19. Curtea de Conturi deschide Cutia Pandorei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Afacerea vaccinurilor Covid-19. Curtea de Conturi deschide Cutia Pandorei

Curtea de Conturi a efectuat un audit la Ministerul Sănătății, țintind, în mod specific, achiziția de vaccinuri Covid-19. În urma controlului, ale cărui rezultate nu vor fi încă făcute publice, inspectorii au constatat un haos generalizat în actele ministerului, precum și fapte de natură penală. În subsidiar, am aflat și că achizițiile se făceau de către Comisia Europeană, care plătea avans producătorilor în numele României, pentru a se asigura că țara noastră nu va refuza cantitățile uriașe pe care Ursula von der Leyen ne-a obligat să le cumpărăm.

Auditul financiar asupra contului anual de execuție a bugetului de stat pentru anul 2021, desfășurat de Curtea de Conturi al Ministerul Sănătății, a vizat, în mod specific, modul de fundamentare, contractare, derulare a achizițiilor vaccinurilor asociate pandemiei Covid-19, precum și utilizarea acestora. Deși contractele de achiziție a vaccinurilor Covid au fost secretizate la nivelul conducerii Comisiei Europene, Curtea de Conturi a reușit să descopere nereguli de natură penală în gestiunea Ministerului Sănătății.

Astfel, au fost depistate cantități de vaccin utilizate sau expirate în 2021 care nu au fost înregistrate în evidența financiar contabilă. Inspectorii au mai descoperit evidențierea unui minus de inventar la vaccinurile Covid-19 în valoare de aproape 550 milioane de lei la finele anului trecut, constatându-se, la procesul-verbal de inventariere, existența unui stoc de vaccinuri expirate la Institutul Cantacuzino. Verificările au scos la iveală și înregistrarea necorespunzătoare în evidența financiar-contabilă a unor sume plătite în avans de către Comisia Europeană, în numele României, pentru achiziția unor cantități de vaccin Johnson&Johnson, precum și neorganizarea în mod corespunzător a evidenței angajamentelor legale aferente achizițiilor de vaccinuri Covid-19.

Haos total

Curtea de Conturi a constatat, în acțiunea de control, că nu au fost înregistrate în contabilitate operațiunile economico-financiare aferente modificărilor Formularului de comandă semnat de ministrul Sănătății din august 2021, Ioana Mihăilă, prin care România a renunțat nejustificat la un număr de 1.586.520 doze din cantitatea de 8.519.810 doze care era deja livrată și recepționată anterior, respectiv până la data de 31.05.2021, pentru care Comisia Europeană a plătit avans furnizorului, în numele României. Mai mult, verificările au scos la iveală faptul că aprobarea reducerii scriptice a cantității de vaccin Pfizer deja achiziționată, de la 8.519.810 doze la 6.933.290 doze, s-a realizat în mod retroactiv, când cantitatea inițială de vaccinuri era deja recepționată de România. De asemenea, Curtea de Conturi a semnalat neconcordanțe între evidența Ministerului Sănătății și documentele justificative în baza cărora au fost efectuate plățile pentru vaccinurile Covid-19. Regularizarea contravalorii cantității de 912.000 doze de vaccin Moderna, vândute Germaniei, nu a fost făcută corespunzător, Comisia Europeană plătind furnizorului avans pentru această cantitate.

Se lucrează la încadrarea penală

În urma controlului, finalizat în august 2022, Curtea de Conturi a solicitat punctul de vedere al Departamentului Juridic pentru a se vedea dacă faptele consemnate în actele de audit încheiate intră în categoria celor de natură penală. ”În consecință, actele întocmite la finalizarea misiunii de audit financiar sunt, în prezent, în etapa de analiză și valorificare a constatărilor reținute și nu au caracter public”, se arată într-un răspuns oficial trimis de președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, deputatului Dan Tănasă. Controlul pe achiziția de vaccinuri a fost făcut din inițiativa Curții de Conturi și este de așteptat ca, odată cu depistarea neregulilor grave, verificările să se extindă, mai ales că prejudiciile aduse statului român prin aceste contracte păguboase se ridică la peste un miliard de euro.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Sursa imagine titlu: romanialibera.ro