CLAUDIA MARCU – Ministerul Sănătății a autorizat, pe șest, doza a patra de vaccin anti-Covid

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerul Sănătății a autorizat, pe șest, doza a patra de vaccin anti-Covid

Probabil ca să mai scape de cele opt milioane de doze de vaccin anti-Covid care au supraaglomerat depozitele, Ministerul Sănătății a dat undă verde, pe ascuns, dozei a patra. Astfel, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat că a fost administrat al doilea booster unui număr de 21 de persoane, în săptămâna 26 aprilie – 1 mai 2022. Autoritățile sanitare din țară au susținut permanent că nu va fi nevoie de o a patra doză, în contextul în care vaccinul nu este adaptat variantei Omicron.

Fără a fi autorizată oficial, doza a patra a început deja să fie administrată românilor. Astfel, potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 26 aprilie- 1 mai, 21 de persoane s-au înregistrat în sistem cu o a patra doză de vaccin anti-Covid. La sfârșitul lunii martie a acestui an, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma că nu se pune  problema discuției despre administrarea dozei a patra a vaccinului anti-Covid.

”Nu ştiu dacă au început foarte multe state, deocamdată sunt studii. Nu cred că este momentul să discutăm în România despre a patra doză, în măsura în care doar un sfert dintre cei care au făcut două doze au făcut-o şi pe a treia, deci haideţi să terminăm întâi pe a treia şi după aia discutăm şi de a patra”, declara Alexandru Rafila. Mai mult, acesta preciza, la începutul acestui an, că faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu constituie un argument pentru o doză suplimentară. Acesta a mai arătat că doar dacă va exista un vaccin adaptat noii variante Omicron se va pune problema utilizării unui al doilea booster pentru grupele vulnerabile, având în vedere că vaccinul actual și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. Agenția Europeană pentru Medicamente a lăsat la latitudinea autorităților naționale autorizarea dozei a patra a vaccinului anti-Covid, însă în România o astfel de autorizare nu s-a produs.

Nici în Europa nu s-a autorizat

La începutul lunii aprilie a acestui an, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Grupul operativ pentru Covid-19 al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au concluzionat că este prea devreme să se ia în considerare utilizarea unei a patra doze de vaccinuri Covid-19 ARNm (Pfizer și Moderna) la publicul larg. Însă, ambele agenții au convenit că un al doilea booster ar putea fi administrat vârstnicilor cu vârste de peste 80 de ani, după ce au analizat datele privind riscul mai mare de Covid-19 sever la această grupă de vârstă și protecția oferită de o a patra doză. Totodată, ECDC și EMA au arătat că în prezent nu există dovezi clare în UE privind faptul că protecția vaccinului împotriva bolii severe scade substanțial la adulții cu sistem imunitar normal cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani și, prin urmare, nu există dovezi clare care să susțină utilizarea imediată a unei a patra doze.

Sub o mie de doze

Potrivit INSP, din 18 aprilie până la 1 mai, în România s-au vaccinat sub o mie de persoane pe săptămână, înregistrându-se cea mai severă scădere a vaccinărilor. În ultima săptămână monitorizată, 26 aprilie- 1 mai, doar 964 de persoane s-au vaccinat cu prima doză. Pe lângă acestea, 1.842 de români s-au vaccinat cu doza a doua, 3.957 cu doza a treia și 21 cu doza a patra. În România 42% din populație are schema completă de vaccinare și doar 10% cu doza de rapel. Pe plan mondial, administrarea dozei a patra a început și continuă în Israel, care a decis să vaccineze cu cel de-al doilea booster populația vulnerabilă. Doza a patra a fost propusă, deocamdată, și în Marea Britanie, pentru persoanele cu vârste de peste 75 de ani.

Sursa: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național, preluare articol din Național

Sursă imagine: romanialibera.ro