MIOARA GENES – Scandalul Eurovision și viitorul politic al Europei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Au trecut două săptămâni de la scandalul Eurovision, însă acesta nu e nici pe departe stins.

Reprezentanţii TVR iau în considerare chiar retragerea României de la ediţiile viitoare şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului.

Citește și: Scandalul EUROVISION

Dincolo de acest aspect însă, implicațiile acestui precedent sunt mult mai profunde:

De ce incidentul cu voturile de la Eurovision ar trebui să ne înspăimânte pentru viitorul politic al continentului

de Patrick André de Hillerin

Finala Eurovision a fost urmărită de aproximativ 200 de milioane de telespectatori. Cam tot atâția oameni au votat în 2019 la cele mai recente alegeri pentru Parlamentul European. Ca și Eurovision, alegerile pentru PE, din care rezultă și componența celorlalte instituții europene, sunt politice 100%, nu depind de calitatea actelor muzicale ale participanților.

Cum ar fi, deci, ca în alegerile pentru PE să intervină Comisia Europeană, de exemplu, pe post de EBU, și să anuleze voturile din 6 țări? „Am văzut noi niște iregularități în procesul de vot și am anulat voturile”, ar suna comunicatul CE, care ne-ar mai spune că voturile din cele 6 țări n-au fost complet anulate, ci au fost înlocuite cu voturi estimate la nivel european, în funcție de istoricul de vot al țărilor respective în cadrul alegerilor anterioare.

Faptul că instituții media atât de importante precum BBC, repere aproape necontestate în lumea presei, nu reacționează deloc la ideea că în Europa anului 2022 niște voturi pot fi nu doar anulate, ci și înlocuite după cum crede organizatorul că ar fi mai bine, ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare. Să ne înspăimânte, chiar. Pentru că este un semnal că ideea de vot în sine nu este, așa cum credeam cei mai mulți dintre noi, sacră.

Dacă o organizație atât de importantă precum EBU, care reunește instituții formatoare de opinie la cel mai înalt nivel european, poate decreta că nu-i plac anumite voturi și că le înlocuiește ca să fie mai acceptabile, viitorul construcției europene nu arată deloc promițător.

Dacă asta este euro-viziunea pentru viitorul UE, putem să nu ne mai zbatem mimând democrația.

Sursa: Mioara Genes

Sursa imagine: activenews.ro