ORESTE TEODORESCU – E capabil guvernul actual sa înțeleagă, sa rezolve și să speculeze oportunitățile născute de războiul din Ucraina?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Conflictul din Ucraina și mai ales câștigarea alegerilor din Ungaria și Serbia de către regimuri rusofile, obliga România cumva la o profunda redefinire a statului, la găsirea unei stabilități politice, la asanarea sistemului de conservele ostile Europei și Alianței Nord-Atlantice, o reforma profunda a economiei și întărirea participării societății civile la marile decizii pe termen mediu și lung.

Un obiectiv major și complicat al României ar trebui sa fie susținerea totala a parcursului european al Republicii Moldova și o implicare mult mai activa in regiune, alături de partenerii NATO din Flancul Estic.

Guv Rom

Însă marile provocări ale guvernării țin de situația economică alterata atât de pandemie, cât și de războiul din Ucraina.

In privința exploziei prețurilor la energie, va trebui găsită o alta formula sustenabila prin care aceste majorări sa fie suportate echitabil de cei trei jucatori: populație, companii private și stat.

Întrucât, începând din acest an, va trebui sa alocam 2,5% din PIB pentru aparare, statul va fi obligat sa fie in primul rând atent la ce tehnica militara achiziționează. Nu ne mai permitem jocuri ale comisioanelor ca pana acum, apoi trebuie sa ne pregătim pentru următoarea criza alimentara. Și aici trebuie operate schimbări majore. Momentan importam 65% dintre mărfurile procesate și exportam peste 70 de procente din materiile prime. Guvernul trebuie sa găsească resurse și linii de finanțare care sa ne permită sa putem procesa și noi, măcar 50% dintre acestea.

Foarte importanta ar trebui sa fie capacitatea decidentului politic de a specula pragmatic și eficient toate oportunitățile contextuale: putem deveni independenți 100% fata de gazul rusesc, putem dezvolta și moderniza sectoarele Petrochimice, agricole și zootehnice, IT, etc. Pentru asta avem nevoie ca de aer de debirocratizare, transparența, sprijinirea accelerată a marilor investiții.

Autor: Oreste Teodorescu – jurnalist, scriitor, teolog