ORESTE TEODORESCU – Moștenirea catastrofală

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

 

Pentru a înțelege ce fel de țara era România inainte de 1989, vom parcurge câteva dintre cele mai catastrofale decizii ceaușiste, ale caror impact a fost devastator pentru economie, relații internaționale și mai ales asupra mentalului colectiv pe plan intern.

Oreste89

  1. Achitarea forțată și integrala a datoriei externe. Demascat de Ioan Mihai Pacepa ca a jucat doar rolul de rebel împotriva Moscovei după invadarea Cehoslovaciei din 1968, intr-un plan secret întocmit de sovietici și expus in lucrarea Orizonturi Roșii, Ceaușescu rupe relațiile cu SUA și țările din Vest. Izolat internațional, Ceaușescu ordona plata concentrata a datoriei de 21 de miliarde de dolari și astfel anunța triumfalist, câștigarea independentei economice fata de Occident. Astfel prin exporturi masive, economia interna se prăbușește. Fără creditare internațională, nu se mai investește nimic in modernizarea liniilor de producție. Începând cu anii ‘80, România socialistă a rămas un muzeu în aer liber cu dotarea uzinelor mai veche de zece ani pentru că investițiile au fost limitate din motive de economie.
  2. Adoptarea comunismului dinastic de inspirație nord-coreeana. In anii ‘70 după câteva vizite oficiale la Phenian, Ceaușescu își impune cultul personalității. Se organizau parade cu sute de mii de participanți, ale caror unic scop era demonstrarea ca întreg poporul era fidel conducătorului iubit. Se modifica adevarul istoric și prin propaganda amestecată cu teroare, se ajunge la schizofrenie socială. Oamenii gândeau altceva decât rosteau, și acționau exclusiv din teama fără de operațiunile regimului.
  3. Ruperea relațiilor cu Occidentul. Deși modernizarea țării s-a făcut cu finanțarea țărilor capitaliste in perioada 1965-1975, din cauza faptului ca SUA își retrage clauza națiunii cele mai favorizate, iar capitalele din Vest încep sa acuze cultul personalității și limitarea drepturilor și libertăților individuale, Ceaușescu îngheață relațiile diplomatice și inchide schimburile economice pana la plata integrala a datoriei externe. In același timp, regimul de la București investește 800 de milioane de dolari in combinatul metalurgic sovietic de la Krivoi-Rog.
  4. Cenzurarea accesului la informații, cercetare științifică și a relațiilor de ori ce fel cu lumea occidentala. Aceasta lipsa de informație valoroasă a dus la condamnarea cercetării românești și la uzarea morală rapidă a mărfurilor produse sub licență. Conducerea de partid insista pe livrările asigurate de giganți metalurgici precum cei de la Galați și de la Călărași. Nu putea să înțeleagă că economia mondială s-a schimbat în raport cu principiile ideologiei marxiste învechite după trecerea unui secol de la apariție și chiar celebrele tractoare trebuiau să fie de calitate superioară.
  5. Sistematizarea. A fost o campanie prin care partidul comunist a dorit să ridice nivelul de trai al populației prin oferirea unor condiții mai bune de locuit și prin asigurarea de servicii precum apă curentă, canalizare, acces la rețeaua de gaze și la cea de electricitate. De fapt Ceaușescu urmarea nimicirea completă a proprietății private și a individualismului. Sunt vizibile și astăzi construcțiile de tip bloc ce sunt risipite prin mai toate comunele țării, dar care nu aveau asigurată nici măcar apa curenta. Distrugerea unor monumente istorice însemna condamnarea la dispariție și a brumei de turism ce exista în țara lagărului socialist. Bucureștiul a fost pulverizat de buldozere în mare parte pentru a face loc Casei Poporului, clădire faraonică și nejustificat de costisitoare. Ceaușescu a copiat și ideea Palatului Sovietelor de la Iosif Stalin și a pus-o în practică sub denumirea de Casa Poporului.
  6. Relațiile cu organizațiile teroriste. Regimul comunist s-a implicat în susținerea grupărilor palestiniene pentru eliberarea unei populații de sub jugul capitaliștilor evrei. Această decizie a fost luată pe criterii politice și era în conformitate cu strategia blocului comunist de subminare a lagărului capitalist. Problema a fost că regimul s-a implicat cam mult în susținerea unor rețele definite drept teroriste, ceea ce n-a picat tocmai bine statului Israel și unor puteri economice precum R.F.G și Franța. Comiterea unor acțiuni în colaborare cu grupări arabe împotriva unor disidenți români n-a picat deloc bine în Occident, dar unele afaceri în derulare au menținut o tăcere apăsătoare la nivel politic și de servicii secrete.

Toate aceste decizii, precum și altele definite ideologic, fără nici o urmă de legătură cu logica, progresul și eficiența economică, au transformat România socialistă într-o copie a modelului nord coreean. Nicolae Ceaușescu a adus țara la sapă de lemn, dar aparatul de propagandă a cultivat ideea progresului miraculos al României socialiste.

Autor: Oreste Teodorescu – jurnalist, scriitor, teolog