ORESTE TEODORESCU – Patriotismul este un sentiment, iar naționalismul este o ideologie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Una dintre cele mai periculoase confuzii, și care a generat in istorie, adevărate carnagii, se face între patriotism și naționalism. Intr-un sens, patria este țara care te hrănește și națiunea, familia in care te naști, însă diferența fundamentala între cele doua concepte este ca patriotismul este devotamentul față de țara in care trăiești, iar naționalismul este un curent ideologic. Exemplul este simplu: in România trăiesc diferite etnii: maghiari, sași, ruteni, lipoveni, etc. Toți pot fi patrioți, însă cum ar fi sa gândească toți exclusiv prin prisma propriei națiuni?

oreste patriotism

O definiție universal acceptabila despre patriotism suna cam așa: “ sentimentul de iubire, devotament și sentiment de atașament față de o patrie și alianță cu alți cetățeni care împărtășesc același sentiment. Acest atașament poate fi o combinație de multe sentimente diferite legate de propria patrie, inclusiv aspecte etnice, culturale, politice sau istorice. Acesta cuprinde un set de concepte strâns legate de cele ale naționalismului, dar care se exclud reciproc.”

Naționalismul “este o ideologie și o mișcare politică, socială și economică caracterizată prin promovarea intereselor unei anumite națiuni, în special cu scopul de a câștiga și menține suveranitatea națiunii (auto-guvernare) asupra patriei sale. Naționalismul susține că fiecare națiune ar trebui să se guverneze singură, fără interferențe externe (autodeterminare), că o națiune este o bază naturală și ideală pentru o politică și că națiunea este singura sursă legitimă a puterii politice (suveranitatea populară). În plus, își propune să construiască și să mențină o singură identitate națională bazată pe caracteristici sociale comune, cum ar fi cultura, limba, religia, politica și credința într-o istorie singulară comună și să promoveze unitatea sau solidaritatea națională.”

Sunt trei laboratoare care generează ideologia naționalistă:

  1. Perenialismul. Induce ideea primordialitatii unor națiuni.
  2. Etnosimbolismul. Națiunile sunt construite pe mituri fondatoare, tradiții, simboluri.
  3. Naționalismul este un produs socio-politic fără de care nu ar fi fost posibila destructurarea vechilor imperii.

Ultra-naționalismul este practic credința că cetățenia într-un stat ar trebui să fie limitată la un singur grup etnic, cultural, religios sau de identitate.

Simboluri și steaguri naționale, imnuri naționale, limbi naționale , miturile naționale și alte simboluri ale identității naționale sunt extrem de importante în naționalism. În practică, naționalismul poate fi văzut ca pozitiv sau negativ în funcție de context și de perspectivele individuale.

Naționalismul a fost un factor important în mișcările de independență, cum ar fi Revoluția greacă, Revoluția irlandeză și mișcarea sionistă care a creat Israelul modern. De asemenea, a fost un factor cheie în Holocaustul comis de Germania nazistă. Tot naționalismul a fost un factor important al anexării Crimeii de către Rusia.

Autor: Oreste Teodorescu – jurnalist, scriitor, teolog