Guvernul obedient nu mișcă în front: Fermierii îi cer să respingă acordul falimentar Mercosur
Guvernul Ciolacu dă examenul demnității
România are un rol esențial în respingerea acordului UE cu Mercosur, care înseamnă liber schimb cu 5 state din America de Sud și care ar falimenta agricultura din țara noastră, dar și cea europeană, au atras atenția fermierii români. Aceștia i-au cerut Guvernului Ciolacu să anunțe public opoziția României față de acest acord, mai ales în absența altor industrii care să beneficieze de pe urma sa. Franța deja a anunțat că nu va susține acordul, însă este nevoie de un procent de 35% din populația Uniunii Europene pentru respingerea acestuia.
În această perioadă se joacă soarta agriculturii românești, dat fiind pericolul pe care îl reprezintă intrarea în vigoare a acordului de liber schimb cu statele Mercosur din America de Sud, Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Bătălia este una pe viață și pe moarte, mai ales că acordul este susținut de industriile europene puternice din UE, care vor să se salveze exportându-și produsele în aceste țări. Cum nu are industrie, România nu va câștiga absolut nimic din acest acord, ci, dimpotrivă, își va îngropa, definitiv, agricultura, după invazia produselor agroalimentare ieftine și de calitate îndoielnică din Mercosur, care va fi incomparabil mai devastatoare decât invazia produselor ucrainene.
Guvernul a fost somat de către reprezentanții fermierilor din România să respingă oficial acest acord, dar este greu de crezut că se va ieși din starea de obediență față de marile puteri europene. Reacționând la protestele vehemente ale fermierilor săi, Franța deja a anunțat că va respinge acest acord, însă este nevoie și de votul altor țări. ”Pentru ca acordul să fie blocat, este necesar ca cel puțin 35% din populația Uniunii Europene să fie reprezentată de statele membre care își exprimă opoziția. În acest context, România joacă un rol esențial. Guvernul României, prin intermediul premierului Marcel Ciolacu, trebuie să ia o decizie în următoarele zile, având în vedere efectele dăunătoare ale Mercosur asupra agriculturii autohtone și comunitare. De asemenea, este crucial ca România să își anunțe public și oficial opoziția față de acest acord, mai ales în absența altor industrii care să beneficieze de pe urma sa”, a transmis Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
Fără Ucraina
Prezent la ședința comună a Copa-Cogeca cu noul comisar european pentru Agricultură și Hrană, Christophe Hansen, Florentin Bercu, președintele UNCSV, a arătat că cel mai important și urgent subiect abordat a fost legat de acordul Mercosur, despre care organizațiile profesionale din toate statele membre au subliniat că are un impact negativ asupra sectorului agricol european, insistând asupra necesității unei opoziții comune.
La ședință au mai fost abordate subiecte precum prioritățile noului mandat de comisar european pentru Agricultură și Hrană, viziunea Copa-Cogeca asupra viitorului agriculturii din UE, bugetul PAC, inițiativa europeană privind fertilizanții din Rusia, precum și revizuirea art. 29 din DCFTA UE Ucraina.
”UE trebuie să revină la garantarea securității și siguranței alimentare a UE, să găsească soluții pentru a restabili veniturile grav afectate ale agricultorilor, crescătorilor de animale și silvicultorilor, fără constrângeri legislative, fără practici comerciale neloiale, cu condiții de producție reciproce, care să le reflecte pe cele ale produselor din țările terțe, pentru a avea o producție UE competitivă și durabilă”, a transmis Florentin Bercu, președintele UNCSV, noului comisar european.
România nu trebuie să accepte interdicții aberante
Florentin Bercu a cerut Guvernului să ia poziție în fața Comisiei Europene, astfel încât România să nu accepte interzicerea produselor de protecția plantelor, cu excepția celor dovedite științific ca fiind dăunătoare, și doar dacă înlocuitorii acestora pot oferi eficiență și eficacitate similară.
”Foarte important este ca la calcularea și acordarea plăților directe din viitoarea programare să fie utilizate datele cât mai recente pe suprafață ca dată de referință, din cauza cărora România pierde plățile pe cca 500.000 ha. Trebuie menționată și necesitatea ajungerii la convergența externă 100% sau finalizarea convergenței externe începând din 2028, respectiv subvenții mai mari în țara noastră sau subvenții egale în UE”, a mai spus Florentin Bercu, președintele UNCSV.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Sursa imagine titlu: agro-tv.ro
- CLAUDIA MARCU – Afaceri păguboase la Ministerul Sănătății: A donat bogaților 9,7 milioane de euro și a primit, la schimb, 2,2 milioane de euro - 5 ianuarie 2025
- CLAUDIA MARCU – Medicii români, obligați să învețe limba maghiară - 30 decembrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Disperare în sistemul de sănătate - 24 decembrie 2024