30 Noiembrie (Brumar): Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României și al Românilor de pretutindeni 🇷🇴
Ultima zi de toamnă, 30 noiembrie, reprezintă o zi specială pentru Români, ziua Sfântului Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României și al Românilor de pretutindeni. 🇷🇴
Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei sa fie însemnată cu cruce rosie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Conform tradiției, teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, fiind considerat cel care a creștinat poporul Român, iar sute de mii de Români îi poartă numele.
Misiunea de creştinare pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei a început după Înălţarea Domnului la cer, când Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Potrivit tradiţiei Bisericii, sorții au decis ca Sfântul Apostol Andrei să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre, Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.
Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat, și era fratele lui Sfântului Apostol Petru, iar înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.
A avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras (lângă Corint – Grecia), cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus ulterior „Crucea Sfântului Andrei”.
Pentru Români, numele Apostolului Andrei este legat de lupi, susținându-se că numele de ”Apostolul Lupilor” derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), și de la simbolul acestora – lupul, un simbol al sanctuarelor Daciei. Conform legendelor, căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin Dobrogea, spre Peștera în care se crede că a viețuit cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc.
În prezent, în acest loc, la circa 4 km de localitatea Ion Corvin (județul Constanța) a fost ridicat un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei, iar cea mai veche episcopie cunoscută pe teritoriul țării noastre este cea de la Tomis (Constanța).
Datorită unor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei, noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată echivalentul românesc al Halloween-ului, fiind noaptea în care “umblă strigoii”, spirite ale celor morţi, care devin periculoase, și față de care usturoiul oferă protecție. De asemenea, în această noapte se crede că lupii încep să vorbească.
Conform datinilor, de Sfântul Andrei se seamănă grâu în vase mici, existând superstiția că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper, un viitor îmbelșugat, sănătate și succese.
De asemenea, condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, ușoară, dacă afară este senin şi cald, sau iarnă cu troiene mari, dacă cerul este întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie.
O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul.
Ziua Sfântului Apostol Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.
30 noiembrie, ca o adevărată sărbătoare a creștinismului Românesc, premerge zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională sau a Unității Românilor de Pretutindeni. astfel precum Credința și Neamul au fost una în tot decursul istoriei noastre! 🇷🇴
LA MULȚI ANI, cu multă sănătate și bucurie, atât sărbătoriților cât și tuturor Românilor !
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 Noiembrie – Brumar)
- GHEORGHE VOINEA – 15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale și începutul activităților omagiale ale „Anului Mihai Eminescu” ! 🇷🇴 - 15 ianuarie 2025
- GHEORGHE VOINEA – 7 Ianuarie (Gerar): Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion - 7 ianuarie 2025
- GHEORGHE VOINEA – 1 Ianuarie (Gerar) 2025: Un An Nou, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și tradiția Sorcovei. La mulți ani! - 1 ianuarie 2025