Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 Noiembrie – Brumar)
La data de 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi și cei greco-catolici sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.
S-a rânduit ziua a opta ca zi de cinstire, pentru că această zi exprimă veșnicia, iar luna noiembrie este luna a noua, ca lună a creației, socotind că din martie (când este ziua Bunei Vestiri) până în noiembrie sunt nouă luni dedicate celor nouă cete îngerești.
În tradiţia creştină, Arhanghelul Mihail, care se tâlcuieşte „puterea lui Dumnezeu”, este conducătorul oştilor îngereşti, poartă sabie de foc și are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Arhanghelul Gavriil, care înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, este aducătorul veştilor bune, mesagerul mântuirii, ocrotitorul mamelor și pruncilor.
În iconografia ortodoxă, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pictaţi pe cele două uși laterale ale catapetesmei fiecărei biserici, ca păzitori ai uşilor Raiului, Mihail fiind redat la miazănoapte, cu sabia în mână, iar Gavriil la miazăzi, cu un glob în mână.
Conform datinilor, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este considerată un hotar între toamnă şi iarnă, existând credinţa potrivit căreia Sfântul Arhanghel Mihail stăvilește sosirea rapidă a frigului. De asemenea, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi protectorii oierilor, iar în ziua de 8 noiembrie, s-a păstrat obiceiul ca finii să meargă la naşi, să le ofere colaci.
În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește ”capul Arhanghelului”, a doua zi ”mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi ”coada Arhanghelului”.
Peste 1,4 milioane de Români poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sfinți care sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.
Tuturor sărbătoriților legați de cele două teonime un sincer LA MULȚI ANI, cu multă sănătate și bucurie! 🇷🇴
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – BRUMAR
- GHEORGHE VOINEA – 6 Decembrie (Undrea): Sfântul Ierarh Nicolae – Apărătorul dreptei credințe și al copiilor - 6 decembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – 1 DECEMBRIE (UNDREA): ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 🇷🇴 - 1 decembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – 30 Noiembrie (Brumar): Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României și al Românilor de pretutindeni - 30 noiembrie 2024