HARI BUCUR-MARCU – Dezinformarea publicului național român

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dezinformarea publicului național român

Într-o democrație, publicul nu este informat ca să știe, ci este informat ca să poată lua decizii suverane având habar despre ce se întâmplă cu sine, cu națiunea, dar și cu lumea în care acea națiune viețuiește.

De aceea, în orice democrație, constituțiile proclamă dreptul oricărei persoane de a avea acces la orice informaţie de interes public. Drept ce nu poate fi îngrădit.

Pentru garantarea acestui drept, autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal (Constituția României, Articolul 31).

Și tot de aceea, comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani (Art. 404, Codul penal). Și nu există pericol mai mare la care să fie supusă securitatea națională decât păcălirea suveranului colectiv, astfel încât acesta să ia decizii aiurea, despre sine și mai ales despre statul unde e el suveran.

La noi, în democrația românească, se practică însă infracționalitatea în proporții de mase, în multe aspecte ale vieții noastre publice.

Inclusiv în ceea ce privește comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, cu scopul asumat de a prosti publicul național suveran, astfel încât acesta să nu își poată exercita, în cunoștință de cauză, rolul de suveran exclusiv în statul România.

Mentalitatea asta, cum că, dacă suntem mulți cei care încălcăm legea, atunci nu are ce să ne facă statul, este o mentalitate rămasă din vremea regimului politic comunist.

În acest caz anume, cel al (dez)informării publice, nu numai că autoritățile nu se ocupă nici măcar formal, de ochii lumii, cu informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal, dar încurajează la alții și chiar participă ele înșile la infracțiunea de masă de dezinformare a publicului național, de mințire a acestuia, de ascundere a realității, de diseminare de informații false, contrafăcute sau formulate astfel încât să compromită aflarea adevărului.

Iar această atitudine a autorităților publice din România privind dezinformarea publicului pune cu bună știință și fără îndoială în pericol securitatea națiunii române.

Singurul care ar putea pune capăt situației de dezinformare de masă, ilegală și anti-constituțională este publicul național însuși. Doar el are toate instrumentele de control și supraveghere, constituționale, legale și morale, necesare curmării acestei situații.

Doar că publicul național român se complace în situația de a fi mințit de către autoritățile publice. Cele alese de el în mod democratic, pentru a-i face legi, pentru a-l guverna și pentru a-i pedepsi penal pe cei care încalcă legile făcute de autoritățile alese democratic.

Toate semnele și indiciile de care dispunem ne spun că mentalitatea de tip comunist, cum că dacă suntem mulți cei care încălcăm legea, atunci statul nu are ce să ne facă, va rămâne pe aici multă vreme.

Așa că ne vom minți frumos între noi în continuare și îi vom alege dintre noi pe cei care ne mint cel mai frumos, si la anul și poate chiar în veacul vecilor.

Citește și: HARI BUCUR-MARCU – Poporul suveran

Autor: Hari Bucur-Marcu  –  expert internațional în politici de apărare națională

Citește și: HARI BUCUR-MARCU – Școala de gândire națională