Bâstroe aruncă în aer relațiile diplomatice cu Ucraina. Iohannis trage de timp
Klaus Iohannis: ”Este bine, corect și oportun ca Ucraina să fie sprijinită”
La acest moment România este obligată să ceară, oficial, Ucrainei, să înceteze lucrările de adâncire a canalului Bâstroe, care distrug rezervația naturală a Deltei Dunării. Crezându-se, probabil, președintele Ucrainei, nu al României, Klaus Iohannis, a cerut politicienilor să nu tensioneze relațiile bilaterale, însă e doar o tragere de timp. Pentru că, vrând-nevrând, în cel mai scurt timp Guvernul trebuie să declanșeze conflictul diplomatic cu țara vecină.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în problema canalului Bâstroe, de o gravitate fără precedent, au fost pur și simplu halucinante. Rezumând, acesta a spus că trebuie să ajutăm Ucraina, că trebuie să-și care cerealele prin canalul Bâstroe și să nu ne mai inflamăm atât. Chiar și așa, președintele tot a lăsat să se înțeleagă că știe ce va urma, susținând că, dacă se exagerează prea mult cu astfel de chestiuni, se va ajunge la o oarecare tensionare a relațiilor bilaterale. Nu vorbim însă doar de o tensionare a relațiilor, ci chiar de o aruncare în are a relațiilor diplomatice cu Ucraina, pentru că acțiunile sale abuzive și ilegale afectează România atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere economic.
”În problema canalului Bâstroe, președintele României, ministrul de Externe, ministrul de Interne trebuie să notifice Ucraina să oprească imediat lucrările și, dacă nu se întâmplă lucrul acesta, să notifice Comisia Europeană, că se încalcă drepturile unui stat european și regulamente și convenții internaționale. Aici este greșeala părții române. Noi avem frontieră cu Ucraina și știm bine că Ucraina nu era un îngeraș înainte de război, era corupție mare, era o nenorocire acolo. Cum de Ministerul de Interne, prin Poliția de Frontieră, nu au avut nicio reacție? Ar fi trebuit să se discute în CSAT. Este o rezervație naturală unică în Europa și nu putem să ne permitem să nu luăm măsuri, pe motivul că este război și să nu-i supărăm pe ucraineni. De fapt pe cei care conduc acum Ucraina, nu pe ucraineni, că ucrainenii sunt foarte supărați pe ce se întâmplă acolo din punct de vedere al deciziilor. Am primit mesaje de la românii din Ucraina, care mă întrebau dacă este legal să-i ia cu forța la război”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
România, singura țară care mai dă bani refugiaților ucraineni
Comisia Europeană nu are cum să dea accept pentru Ucraina și nici pentru altă țară în astfel de chestiuni, ne mai spune europarlamentarul Maria Grapini. Acesta a amintit de situația între România și Bulgaria, când România a vrut să facă decolmatarea Dunării și Comisia Europeană a spus că numai cele două state vecine își pot da accept reciproc, iar Bulgaria a refuzat.
”Comisia Europeană a trimis la plimbare Ucraina, i-a spus să ceară acceptul României. Ucrainenii, cu tupeu, au scris Comisiei Europene, în loc să scrie țării vecine, cu care împarte hotarul. Oficialilor ucraineni le arde acum de decolmatare, când mor oameni la ei în țară? Pentru că procesul din Delta Dunării este ireversibil. Iar ei, pe nebăgare de seamă, fac acum nemernic această adâncire, că a spus partea ucraineană că s-a ajuns la 7-8 metri. Lucrurile nu se mai pot întoarce acum, când ei au secat canalele românești și Delta Dunării, care este patrimoniu UNESCO. Noi le-am deschis granițele, am primit milioane de ucraineni, suntem singura țară care încă mai dăm ajutoare în bani ucrainenilor care stau aici, am lăsat să treacă toate cerealele fără taxe vamale și fără controale fitosanitare, pe aprobarea Comisiei Europene că doar tranzitează, dar au rămas în România și ne-am pus toți fermierii în cap că nu-și mai pot vinde cerealele”, ne-a precizat europarlamentarul Maria Grapini.
”Nu mai avem președinte”
Distrugerea unei rezervații UNESCO este inadmisibilă și este a doua palmă pentru România dată de președintele Ucrainei, pentru că prima a fost promulgarea Legii minorităților, susține europarlamentarul Maria Grapini. ”Eu nu cred că România mai are președinte. Nu ne-a reprezentat cu nimic și nu a rezolvat nimic în două mandate. Nu suntem nici în Schengen, am stat cu MCV-ul pe cap până de curând, nu a reușit să facă nimic în ce privește Legea minorităților din Ucraina, cu austriecii ne-a scris să nu-i supărăm, acum ne spune să nu-i supărăm pe ucraineni. Dar el se mai gândește la țara pe care ar trebui s-o reprezinte? Este bătaie de joc ce face Ucraina. Cum să spună Klaus Iohannis, un președinte de țară, că vom vedea? Oamenii ăștia din România care nu și-au făcut treaba trebuie să dea socoteală. Am sistat construcția de autostrăzi pentru cărăbuși, iar aici, unde știi că este un proces ireversibil, tu lași ca altceva să-și distrugă rezervația naturală Delta Dunării. Organizațiile astea de mediu au fost puse doar să împiedice dezvoltarea Românie, că altfel nu pot să-mi explic tăcerea acestora în fața celui mai mare atac ecologic”, a mai afirmat europarlamentarul Maria Grapini.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Sursa imagine titlu: adevarul.ro
- CLAUDIA MARCU – Ucraina, în față… (II) - 11 octombrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Marea familie europeană dă flit României. Fisură majoră în UE - 5 octombrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Împrumutul de la americani, girat cu fabricile de armament românești - 26 septembrie 2024