CRISTIAN TERHEȘ – UE trebuie să rămână o uniune de state suverane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

UE trebuie să rămână o uniune de state suverane

S-au aniversat la 22.11.2022, 70 de ani de la infiintarea Parlamentului European. Au avut dreptul de a vorbi in Plen doar presedintii de grupuri. De departe, cel mai bun discurs a fost al presedintelui Grupului ECR, prof. Legutko.

Acesta a explicat ca Parlamentul European incalca democratia, din moment ce europarlamentarii nu raspund in fata cetatenilor. Nu se poate ca europarlamentari din Spania, Germania sau Franta, de exemplu, sa impuna norme in alte tari, dar sa nu raspunda in fata cetatenilor acelor tari.

Va voi posta intregul sau discurs intr-o postare distincta.

Restul presedintilor de grupuri, cu exceptia ID, au vorbit despre aceleasi clisee, concluzia fiindu-le ca trebuie data mai multa putere birocratilor europeni, ce trebuie preluata de la statele suverane membre UE.

Eu nu cred intr-o asemenea Uniune Europeana, ce sa devina un nou URSS, in care statele sa-si piarda suveranitatea. Din acest motiv, ca protest fata de aceste tendinte antidemocratice, nu m-am ridicat la intonarea imnului UE. Au mai fost cativa colegi care m-au urmat si nu s-au ridicat, colegi care inteleg ca Uniunea Europeana nu a fost creata pentru a veni contra statelor, ci in sprijinul lor si al cetatenilor acestora.

Cred intr-o Uniune Europeana asa cum a fost gandita de “parintii fondatori”, in care se respecta unitatea in diversitate, nu unde se impune de catre o birocratie nealeasa o uniformitate in gandire si actiune, pentru binele si bunastarea unora.

Cred intr-o Uniune Europeana in care se respecta si protejeaza drepturile omului, nu unde acestea se incalca sub pretextul apararii intereselor financiare ale UE.

UE nu este nici federatie si nici stat, nu are suveranitate proprie si orice discutie despre “suveranitatea europeana” este o incercare de suprimare a suveranitatii statelor membre.

UE trebuie sa ramana o uniune de state suverane, ce conlucreaza intre ele pentru binele comun, nu o federatie sau “supra stat” in care statele suverane sa se sparga in regiuni. Pentru o astfel de Uniune Europeana lupt, pentru ca statele si cetatenii ei sa ramana si sa se dezvolte liberi si suverani.

Citește și: CRISTIAN TERHEȘ – “Cote” de carbon impuse