GHEORGHE VOINEA – Moșii de Toamnă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Moșii de Toamnă

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților, cunoscută și sub denumirea de ”Moșii de Toamnă” sau ”Sâmbăta Morților”.

Această dată este o zi importantă pentru credincioșii creștini, fiind o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului (15 noiembrie).

“Moșii” înseamnă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri, care nu mai sunt printre noi, pentru care, în toate locaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi o slujbă de pomenire, parastasul, Biserica mijlocind pentru odihna și pentru iertarea păcatelor celor trecuți la cele veșnice.

Numele de ”parastas” provine din limba greacă şi înseamnă “mijlocire”, potrivit tradiției creștine cei vii mijlocind către Dumnezeu pentru cel mort, în speranţa că Dumnezeu, pentru jertfa oferită cu iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul vieţii sale. Conform tradiției, când cineva primeşte darul slujit, va spune, pentru cel mort: ”Dumnezeu să-l ierte” sau ”Bogdaproste”, ce înseamnă ”slăvit să fie Domnul”.

În tradiţia populară există credinţa că la Moşii de Toamnă sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită: sarmale, deserturi şi vin.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace pe toți răposații noștri! 🙏

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – BRUMAR