GHEORGHE VOINEA – PATRIOT ÎN ROMÂNIA !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

PATRIOT ÎN ROMÂNIA !

PATRIOT – o nouă semnificație și în România

La data de 17 septembrie 2020, la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană (CNIAA) „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, judeţul Constanţa, a avut loc ceremonia de recepţie a primului sistem american de rachete sol-aer PATRIOT, din cele şapte sisteme de acest tip achiziționate de România, la valoarea de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

rachete patriot

Odată cu intrarea în dotare a tuturor sistemelor de rachete PATRIOT achiziționate, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

În document se prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale, contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente fiind companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 12 ţări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite.

Ca observații, privind această achiziție importantă pentru modernizarea dotării Armatei României, se remarcă următoarele aspecte:

  • contractul pentru achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost cel mai scump din istoria armatei, prin valoarea sa de aproximativ 4 miliarde de euro;
  • este fără offset sau alte compensaţii pentru industria naţională;
  • actualul sistem HSAM Patriot, achiziționat în mod pripit de statul român, nu asigură protecție la interceptarea și distrugerea rachetelor de croazieră, astfel încât România rămâne vulnerabilă la amenințarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr, desfășurate atât în peninsula Crimeea cât și pe corvetele noi din dotarea Flotei ruse a Mării Negre.
  • ca soluție interimară pentru a asigura această protecție, Armata americană este nevoită să achiziționeze sistemele Iron Dome din Israel, până în anul 2022, când în dotarea Trupelor de Uscat americane va fi introdus sistemul PATRIOT ce include și noul C2 IBCS-Integrated Battle Command System, dezvoltat de firma Northrop Gruman.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – Dronele – o parte a relansării industriei naționale de apărare

Sistemul Patriot a fost achiziționat și de către Polonia, dar, ca urmare a termenilor de negociere, în cazul acestei țări el include și C2 IBCS-Integrated Battle Command System, planificat să devină operațional și să intre în dotarea forțelor armate poloneze în anul 2022, odată cu introducerea acestuia în dotarea Trupelor de Uscat americane.

 

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Foto: Sistem de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot (MApN)