Dronele, sistem de cel mai înalt nivel tehnologic, devin o parte a relansării industriei naționale de apărare
În perspectiva realizării programelor preconizate de Ministerul Apărării Naționale din România (MApN), un loc important îl ocupă achizițiile necesare pentru dotarea armatei cu sisteme de avioane fără pilot – drone, o armă foarte prețioasă, ca precizie și ca fiabilitate.
Folosite deja în 30 de țări, dronele s-au impus ca o necesitate, atât în teatrele de război și zonele de conflicte armate, cât și pentru supravegherea zonelor de risc. Ca o prioritate pentru dotarea armatei române, conducerea MapN a stabilit inițial necesitatea a nouă drone, iar ulterior s-a decis dezvoltarea unui sector special al industriei naționale de apărare prin obținerea tehnologiei necesare pentru ca acestea să poată fi fabricate în România.
Ca urmare, firmele românești Avioane S.A. Craiova și Romaero S.A. Băneasa au semnat un Memorandum de Înțelegere cu compania israeliană Elbit Systems, ce are ca obiect cooperarea pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în ţară de drone militare, cunoscute ca Sisteme de Avioane fără pilot – UAS (Unmanned Aerial System) ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS, precum Skylark I-LEX şi Hermes 450, şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900.
Memorandumul de Înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program, ceea ce va avea ca efect revigorarea activității din industria autohtonă de apărare și crearea unui număr important de locuri de muncă.
”Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova și Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România și pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o soluție completă și avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel internațional”, a declarat managerul general al Elbit Systems ISTAR Division, Elad Aharonson.
Conform declarațiilor oficialilor români: ”Dronele ce urmează a fi făcute la Avioane S.A. Craiova vor fi echipate cu tehnologie israeliană de ultima generație și vor fi folosite nu doar în teatrele de operațiuni pentru misiuni de recunoaștere, ci și în scopuri civile: pentru supravegherea și monitorizarea zonelor senzibile, cum ar fi frontiera de stat sau acele arii protejate, cu scopul de a surprinde și împiedica tăierile ilegale de păduri. (…) Aceste vehicule sunt destinate, în prima fază, folosirii de către entități civile și în niciun caz nu se pune problema ca aceste vehicule să poarte armament”.
Gama UAS de la Elbit Systems oferă flexibilitate în misiune, de la mini-drone portabile de către soldaţi, drone tactice versatile, până la UAS-uri şi soluţii maritime de rază lungă. Având zeci de ani de experienţă dovedită operaţional, sistemele companiei sunt în serviciul mai multor forţe armate şi de securitate din întreaga lume, printre care și armata Israelului.
În România, Elbit Systems este unul dintre cei mai mari și vechi contractori ai armatei române, de aproape 30 de ani, și cooperează cu succes cu industria de apărare românească. Astfel, firma israeliană participă, ca furnizor principal, la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale).
Pentru contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic, a pus bazele a patru unități de producție românești: Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware; A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă; Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice, printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm); Elmet (Măgurele) – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări. ”Deschise în România de peste 20 de ani și angajând sute de ingineri, aceste companii s-au dezvoltat făcând din Elbit Systems un exportator important în domeniul de securitate și apărare din România”, potrivit elbitsystems.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – PATRIOT ÎN ROMÂNIA !
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Sursa foto: timesofisrael.com
- GHEORGHE VOINEA – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (8 Noiembrie – Brumar) - 8 noiembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – BRUMAR - 1 noiembrie 2024
- GHEORGHE VOINEA – Iașul în sărbătoare: Pelerinajul de Sfânta Parascheva – 2024 - 14 octombrie 2024