14 Mai 1981: Dumitru Prunariu – primul Român în Spațiul Cosmic ! 
14 Mai 1981
Să ne reamintim, cu justificată mândrie patriotică, de un moment de aur din istoria Neamului Românesc: 14 Mai 1981, data când primul Român, Dumitru Prunariu, a reușit să ajungă în Cosmos !
În urmă cu 44 de ani, cosmonautul Dumitru Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40, în cadrul programului spațial “Intercosmos”, și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Astfel, Românul devenea cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii, iar România intra în rândul celor 9 state care promovau capacitatea științifică în spațiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut.
Această performanță a rămas de neegalat, Dumitru Prunariu fiind primul și ultimul Român care a putut efectua o asemenea călătorie, prin care a reușit să ajungă în Cosmos!
Dumitru Prunariu
Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, și a fost pasionat de aeronautică încă din copilărie. A activat în cadrul cercului de aeromodelism de la Casa Pionierilor din Brașov, reușind să dobândească premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”.
A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București, în anul 1976, cu specializarea inginerie aeronautică și a dobândit, pe rând, diverse funcții de răspundere și de prestigiu:
– șef al Aviației civile române,– președinte al Agenției Spațiale Române,– ambasador al României în Federația Rusă,– președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS),– președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE),– vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Pentru activitatea profesională, a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Ofițer, iar în 2016 a fost avansat la gradul de general-locotenent (în retragere).
România dispune de resursele materiale și umane necesare pentru ca astfel de pagini din bogatul său patrimoniu istoric și cultural, cunoscute și popularizate, să devină model și motivație pentru tinerele generații. Este nevoie și rămâne în responsabilitatea decidenților politici, de a le asigura acestora, prin măsuri legislative și instituționale adecvate, suportul educațional, material și logistic pentru a se dărui, cu folos și recunoaștere, națiunii din care au descins, s-au format și s-au dezvoltat!
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – 10 Mai (Florar): o zi de referință din Istoria Neamului Românesc