20 martie (Mărţişor): Echinocțiul de primăvară 2025
Începutul primăverii astronomice și momentul în care ziua este egală cu noaptea
Echinocțiul de primăvară marchează intrarea în anotimpul primăvara, momentul când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Ulterior ziua devine tot mai lungă iar noaptea tot mai scurtă, până la solstiţiul de vară, din 21 iunie 2025.
Cuvântul “echinocţiu” derivă din cuvântul latin “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – “noapte”.
Echinocțiul de primăvară în 2025 are loc pe data de 20 martie, ora 11:01 (ora României), și evidențiază începutul primăverii astronomice, momentul oficial al trecerii de la iarnă la primăvară (calendaristic primăvara începe pe 1 martie).
După ”Mărţişor”, ”Babe”, ”Moși”, ”Mucenici”, ”Blagoveștenie”, ”Lăsata Secului”, ”Caii lui Sântoader” și ”Zăpada mieilor”, când calendaristic suntem în anotimpul primăverii, deşi luna martie se dovedeşte a fi destul de capricioasă, Echinocțiul de primăvară are o semnificație aparte, simbolizând starea de armonie și creaţia.
Conform datinilor, în această zi începe noul an agrar. Pentru a-și organiza mai bine timpul pentru diversele munci agricole, țăranul român și-a marcat timpul observând ce se întâmplă în natură și comportamentul animalelor, toate sărbătorile fiind ca un reper pentru diverse activități agricole.
Revenirea regulată a primăverii, cu înviorarea întregii firi, după mohorâta iarnă, a fost întâmpinată întotdeauna cu același chef și voie bună.
Tinerii și copiii se strâng în grupuri, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, și merg să colinde din casă în casă, intonând diverse strigături și cântece populare. Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri, iar fetele poartă aceste flori în păr, existând credința că acestea au puterea de a le face părul să crească și de a le ajuta inimile să rămână tinere.
În unele zone, copiii bat pământul cu beţele, pentru a alunga frigul:
“Intră frig şi ieşi căldură
Să se facă vreme bună
Pe la noi pe bătătură”.
După echinocţiul de primăvară din 2025, se va face și trecerea la ”ora de vară”, în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 29 spre 30 martie 2025, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel, ziua de duminică, 30 martie 2025, devine cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.
Să ne cunoaștem și să ne păstrăm tezaurul de datini și tradiții ale Neamului Românesc, și să ne bucurăm întotdeauna, cu sănătate, chef și voie bună de anotimpul renașterii întregii firi, Primăvara !
Gheorghe Voinea, analist, jurnalist U.Z.P.R.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – 8 Martie – sărbătoarea primăverii
Sursa imagine: roman24.ro
- GHEORGHE VOINEA – 23 Aprilie (Prier): Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - 23 aprilie 2025
- GHEORGHE VOINEA – 22 Aprilie (Prier): Ziua Planetei Pământ - 22 aprilie 2025
- HRISTOS A ÎNVIAT ! - 20 aprilie 2025