GHEORGHE VOINEA – 8 Martie – Sărbătoarea primăverii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

8 Martie – Sărbătoarea primăverii

”Fii dulce și blajină în tot ce vrei să faci.
De când începe ziua și până te dezbraci.
O mângîiere fie-ți cuvântul și necazul
Și să-ți surâdă ochii, și gura, și obrazul.”

                                          (Tudor Arghezi)

   8 Martie este o zi specială, în care se sărbătorește FEMEIA – simbol al vieții, al iubirii, al purității și al frumuseții spirituale.

   Sărbătoarea datează încă din antichitate, când grecii au închinat zeiţei Cybele – zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfăşurat în perioada 15-18 martie, fiind preluată şi în mitologia romană, și sărbătorită în calendarul roman.

   Data de 8 Martie a fost aleasă în 1913, ca Ziua Femeii, iar începând cu anul 1975, când a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, a devenit Ziua Internațională a Femeii. Astfel, 8 martie este ziua în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

   În România, până în decembrie 1989, în ziua de 8 Martie se sărbătorea atât Ziua Femeii, cât și Ziua Mamei, iar ulterior a rămas doar ca Ziua Femeii. Totuși, și în prezent se păstrează obiceiurile când, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

   Începând cu anul 2010, Ziua Mamei a fost legiferată ca sărbătoare în România în prima duminică a lunii mai, iar din 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Tradiții și obiceiuri

   În România, sărbătoarea Zilei Femeii este legată de multe tradiții și obiceiuri, ce se respectă și în prezent.

   Astfel, în această zi de sărbătoare, bărbatul nu trebuie să-și supere mama, iubita sau orice femeie din viața sa, pentru că acest fapt poate aduce ghinion. De asemenea, trebuie să aibă grijă să le dăruiască cadouri care să le placă.

   Pentru a avea noroc în această dată, femeia trebuie să poarte mărțișorul primit pe 1 martie, care să fie păstrat până pe 9 martie, când este bine să îl prindă de crenguța unui pom înflorit.

   Conform tradițiilor românești, de 8 Martie se oferă flori femeilor, cele mai populare fiind, lalelele, narcisele, freziile sau ghioceii:

lalelele sunt asociate cu primăvara și reprezintă dragostea sinceră;

narcisele simbolizează reînnoirea, optimismul și bucuria, și sunt asociate cu începutul primăverii, precum și cu sentimentul de respect și recunoștință;

freziile simbolizează pasiunea, entuziasmul, bucuria și optimismul;

ghioceii, considerați flori norocoase, sunt asociați cu începuturile și reînnoirea, simbolizând regenerarea, speranța, optimismul și încurajarea pentru aspirații.

   În numele Redacției ”Cuvântul Națiunii”, tuturor Româncelor, care ne înfrumusețează viața și ne sunt alături, la bine sau rău, ca mame, soții, iubite sau colege, un sincer și din suflet LA MULȚI ANI !  🌺 🌷 🌸 🇷🇴

 

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 1 Martie (Mărţişor) – Prima zi de primăvară, începutul tradiționalului Mărțișor Românesc !