CLAUDIA MARCU – Forțele armate pot fi folosite împotriva cetățenilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Forțele armate pot fi folosite împotriva cetățenilor

Senatorii au votat. Armata va putea interveni împotriva protestatarilor

Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român a trecut la Senat fără niciun amendament, toate completările și modificările fiind respinse pe bandă rulantă. Cel mai important amendament respins a fost însă o completare prin care se instituiau garanții că forțele armate, române și străine, nu vor putea fi folosite împotriva cetățenilor, în condițiile în care în actul normativ era trecută intervenția armată în cazul perturbării funcționării normale a instituțiilor statului.

Coaliția PSD-PNL, la care s-a adăugat și USR, a respins pe bandă rulantă toate amendamentele depuse la unul dintre cele mai controversate proiecte de lege depuse la Senat. Este vorba despre Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român, care instituia măsuri măsuri specifice şi adaptate riscurilor şi ameninţărilor generate de degradarea contextului de securitate pentru asigurarea unei reacţii ce va permite menţinerea suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a României, a funcţionării nomale a instituţiilor statului şi a unităţilor administrativ teritoriale, precum și protejarea vieții și integrității fizice a cetățenilor.

Potrivit art. 2 al proiectului de lege, desfășurarea misiunilor şi operaţiilor militare pe timp de pace se realizează în cazul iminenţei sau existenţei unor acţiuni, fapte sau stări de fapt, capacităţi, strategii, intenţii ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naţionale de securitate şi/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea naţională, prin afectarea caracterului naţional, a suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale, a funcţionării normale a instituţiilor statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, a vieţii şi integrităţii fizice a cetăţenilor.

Intervenție armată la protestele cetățenilor

La articolul 6, alin. 3 se prevedea că elaborarea regulilor de angajare se realizează în concordanţă cu principiile şi normele dreptului internațional public, ale dreptului internațional umanitar și în conformitate cu prevederile legislației naționale. Nicio regulă de angajare nu poate fi autorizată dacă nu există baza legală necesară aplicării acesteia.

Amendamentul adăugat de senatoarea av. Nadia-Cosmina Cerva la această ultimă frază stipula faptul că nicio regulă de angajare a forțelor armate nu poate să afecteze drepturile și libertățile cetățenilor României sau să prevadă folosirea forțelor armate împotriva cetățenilor României.

”Având în vedere modalitatea de redactare a art.2 din proiect, care este foarte largă, precum și reacția negativă a societății la acest proiect de lege, generată de temerea că poate să permită folosirea forțelor armate împotriva cetățenilor României, este necesară introducerea unei norme clare care să înlăture temerile cetățenilor. În cazul în care cetățenii ar săvârși infracțiuni, există legislație aplicabilă în domeniu: Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, Legea securității naționale nr 51/1991, Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de informații, Legea 58/2003 privind securitatea și apărarea cibernetică a României, Codul penal etc.”, se preciza în motivarea amendamentului. Culmea este că amendamentul a fost respins cu o majoritate de voturi.

Raport trecut fără avize

Miercuri, la Senat, șefa Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, de la PNL, a refuzat să-i permită accesul senatoarei av. Nadia-Cosmina Cerva, pentru a-și susține amendamentul, pe motiv că era ședință secretă.

”Ei oricum au fost setați să respingă toate amendamentele. Proiectul nu a avut avize de la comisii. S-a ținut raportul în plen, pe repede înainte, în condițiile în care la ora 11 ne-au dat ordinea de zi pentru vot la ora 12. Abia săptămâna viitoare trebuia să intre proiectul pentru avizare la comisiile juridică, buget și transporturi. Și șefa comisiei, pentru că era comisie raportoare, a făcut raportul singură, fără avize, contrar procedurii. Fenechiu mi-a spus că trebuia să negociez cu coaliția amendamentul. Cum să negociez cu coaliția pentru o chestie care este de bun simț, pentru că în plen au vorbit numai prostii, că ăștia din opoziție, că extremiștii, că vine Rusia, că vine China, a ieșit unul de la USR cu omuleții verzi, ferească Dumnezeu! Le-am spus de trei ori în ședință că îmi este rușine că sunt senator în acest Senat. Nu formă, nu fond, nu dezbateri. Practic, se adăuga această protecție fix pe drepturi și libertăți pentru societatea civilă, care s-a revoltat din cauza acestor proiecte. Raportul nu are motivare pe respingere, deși în regulament este obligatoriu să motivezi respingerea unui amendament”, ne-a declarat senatoarea av. Nadia-Cosmina Cerva.

Aceasta a mai precizat că o consecință gravă a neadmiterii acestui amendament este că, în cazul unui protest în fața Parchetului General, de exemplu, vor scoate armata să apere Parchetul General. Atât proiectul de lege 33/2025, cât și proiectul de lege 34/2025 au fost atacate la Curtea Constituțională, ne-a mai spus senatoarea av. Nadia-Cosmina Cerva.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național

Citește și: CLAUDIA MARCU – Statul român, judecat pentru trădare. Reprezentanții industriei de apărare atacă în instanță

Sursa imagine titlu: national.ro