Microbii din spitale, greu de ucis. Pedepse simbolice pentru personalul medical
Unitățile sanitare, un adevărat pericol pentru sănătatea pacienților
Prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale pare o misiune imposibilă pentru autorități. La 4 ani de la apariția unei legi foarte dure, care ar fi pus ordine în sistem, pentru protejarea pacienților, nu s-au mișcat prea multe, apărând doar o republicare a actului normativ în Monitorul Oficial. De la amenzile pe persoană fizică pentru medici, prevăzute în lege, s-a ajuns la niște amărâte de avertismente, în normele de aplicare, care și ele au venit cu mare întârziere față de termenul legal.
Problema internării în spital cu o boală și contactarea altor infecții este una care nu își mai găsește rezolvare. În statistici, România stătea cel mai bine pe plan mondial, cu cele mai puține cazuri de infecții asociate asistenței medicale, în realitate, însă, acestea erau extrem de subraportate. Managerii și personalul medical se temeau să le raporteze de teama sancțiunilor, astfel că băgau gunoiul sub preș, punând în pericol viața pacienților. La un moment dat s-a propus chiar dispariția oricăror sancțiuni pentru a încuraja raportarea, lucru care nu s-a materializat.
Adevărul pe care nu îl rostește nimeni este că spitalele sunt adevărate focare de infecții și asta pentru că igienizări și dezinfecții profunde nu s-au făcut niciodată. O soluție radicală, dar eficientă ar fi demolarea unităților medicale și construirea altora, noi, însă, la acest capitol, România stă cel mai prost. Pe de altă parte, în lipsa finanțărilor, în condițiile în care peste 90% din bugetul unui spital se duce pe salarii și 10% pe medicamente și materiale sanitare, cum să se facă vreo igienizare serioasă? În acest context, Legea nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile sanitare și din instituțiile medico-sociale și de îngrijiri paliative din România, republicată în 17 ianuarie 2025, venea să pună ordine în sistem.
În lege, amenzi de 10.000 de lei
Cea mai dură măsură luată prin această lege a fost sancțiunea cu amenzi între 5.000 de lei și 10.000 de lei care ar fi trebuit dată medicilor și asistentelor pe persoană fizică în cazul neregulilor constatate în ce privește prevenirea infecțiilor din spitale. Amenzile s-ar fi aplicat pentru nerespectarea măsurilor care includeau elaborarea și actualizarea anuală a planurilor de prevenire a IAAM (infecțiile asociate asistenței medicale), respectiv de utilizare judicioasă a antibioticelor de comitete special dedicate acestor domenii, preecum și asigurarea încadrării personalului specializat necesar derulării eficiente a activităților de implementare a planurilor și a altor măsuri necesare în scopul prevenirii, diagnosticării și îngrijirii eficiente a IAAM și limitării rezistenței microorganismelor la antibiotice, conform prevederilor existente, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare legii.
Printre măsurile care trebuiau respectate se mai numărau și asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienți și aparținătorii acestora, asigurarea condițiilor pentru derularea permanentă a activității laboratorului de microbiologie al spitalului atât pentru diagnosticarea infecțiilor, cât și pentru identificarea colonizărilor cu microorganisme și asigurarea condițiilor pentru izolarea/gruparea pacienților cu infecții/colonizări cu același microorganism cu risc epidemiologic major în zona de izolare a unității sanitare sau a instituției medico-sociale și de îngrijiri paliative.
Doar avertismente
Deși normele de aplicare a legii ar fi trebuit să apară în 6 luni, adică tot în 2021, acestea au fost publicate prin 2023. Surpriza a fost că, de la amenzile de până la 10.000 de lei, s-a ajuns, în norme, la niște amărâte de avertismente. Astfel potrivit acestora, la prima constatare, precum şi la următoarele constatări, dacă fapta a fost săvârşită după mai mult de un an de la data precedentei constatări, se aplica un avertisment scris. Prima amendă, simbolică, de la 500 de lei la 1.000 de lei, se aplica la a doua constatare, dacă fapta era săvârşită în termen de un an de la aplicarea sancţiunii de avertisment. Abia la abateri repetate amenda creștea, ajungând de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, ultima măsură luată fiind suspendarea activității unității până la conformare. Culmea este că în Legea republicată luna aceasta în Monitorul Oficial se vorbește tot de amenzi între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoane juridice și între 5.000 lei și 10.000 lei pentru persoane fizice, fără să se intervenit în vreun fel asupra normelor metodologice.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Sursa imagine: cuvantulnatiunii.ro
- CLAUDIA MARCU – Taxele și impozitele nu acoperă salariile, pensiile și dobânzile la împrumuturile țării - 6 martie 2025
- CLAUDIA MARCU – Forțele armate pot fi folosite împotriva cetățenilor - 2 martie 2025
- CLAUDIA MARCU – Statul român, judecat pentru trădare. Reprezentanții industriei de apărare atacă în instanță - 23 februarie 2025