NAPOLEON SĂVESCU – Cea mai veche hartă a României

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Cea mai veche hartă a României

Cea mai veche hartă a României are vârsta de peste 400 de ani

harta ro

Ea a fost lucrată la Brașov, în anul 1542, și este opera sasului Ioan (JOHANNNES) Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placă de lemn și apoi a tipărit-o în atlasul său personal denumit “Rudimenta Cosmographica”.

harta ro2

Pe această hartă, țara noastră apare sub numele de “Dacia” și este marginită de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmația, Thracia și Bulgaria.

Față de timpul când a fost întocmită, harta este destul de corectă și frumos executată. Țările cuprinse în ea sunt reprezentate cu multă proporție și simetrie față de mările din jur. Marea Neagră apare sub numele de “Pontus” și este plasată exact în partea de sud-est a Daciei.

Țara noastră apare împărțită în trei principate: Valachia, Moldavia și Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul “Dacia”, cu litere majuscule.

Cele mai multe denumiri de pe această hartă sunt scrise în limba latină, de exemplu: “Danubius” (Dunărea), “Alutes” (Oltul), “Pruth” (Prutul), “Theis” (Tisa) etc.

Printre localități sunt menționate: “Tergovisti”, care, pe atunci, era capitala Țării Românești, “Soszavia” (Suceava), capitala Moldovei, “Brayla” (Brăila), “Bistricza” (Bistrița), “Varadinum” (Oradea), “Cibinium” (Sibiu) și “Croana”CRONOS (Brasov).

harta ro1