22 Iunie (Cireșar) 2024: Moșii de Vară (Sâmbăta Rusaliilor sau Sâmbăta Morților)
Pe data de 22 iunie 2024, se prăznuiesc Moșii de Vară, sărbătoare creștin-ortodoxă numită și Moşii de Rusalii, Sâmbăta Rusaliilor sau Sâmbăta Morților, dată consacrată de către Biserica Ortodoxă ca zi de pomenire a adormiților.
„Sâmbăta este ziua moşilor, strămoşilor, când urmaşii sunt datori să-şi aducă aminte de dânşii, și să nu uite că și cei de pe lumea cealaltă au nevoie de toate, întocmai ca şi cei ce încă mai trăiesc.”
Credincioșii își amintesc de cei adormiți și merg cu pachete la lăcașurile de cult, pentru a fi sfințite de preoți, care se vor ruga ca aceia plecați dintre noi să se bucure de darurile Sfântului Duh.
În legătură cu această sărbătoare creștin-ortodoxă, există multe datini, tradiții și superstiții străvechi.
Astfel, cei care fac pomană trebuie să dea un pachet pentru cel adormit, care să conțină:„colacul de moaște” sau colivă, colaci, mâncăruri tradiționale care să fie împărțite (sarmale, mămăligă, cozonaci, friptură, plăcinte), ceva de băut (suc, apă), un fruct (măr, cireșe), o legumă, un prosop și o lumânare care trebuie aprinsă când este dat pachetul, pentru ca să ghideze drumul adormiților spre lumina veșnică.
După slujbă și împărțirea pachetelor, creștinii trec pe la mormintele celor adormiți pentru a le aprinde câte o lumânare.
Datinile indică faptul că în această zi este strict interzis să se muncească, să se facă curățenie sau alte activități casnice, măcar până când se termină pomana sau apune soarele.
Conform tradiției, de Moșii de vară, primul fel de mâncare care este gustat, trebuie împărțit, altfel cei ce serbează vor avea parte de ghinion. De asemenea, cei care scot apă din fântână trebuie să lase un bănuț pentru adormiți și să dea de pomană ceva nou și proaspăt.
Citește și: GHEORGHE VOINEA – 13 Iunie (Cireșar): Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor !
Sursa imagine: bisericasfintiitreiierarhi.md