GHEORGHE VOINEA – 23 Aprilie (Prier): Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

23 Aprilie (Prier): Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, se prăznuiește pe 23 aprilie, de toate bisericile tradiționale, fiind considerat a fi un protector al multor orașe, regiuni, țări, precum și al Forțelor Terestre Române.

Peste un milion de Români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.

În ajunul sărbătorii, pe 22 aprilie, este sărbătorit ”Sângiorzul vacilor” sau „Alesul” și marchează începutul anului pastoral. De asemenea, se face priveghi toată  noaptea pentru ca oamenii să fie  veseli și sănătoși tot anul, iar gospodinele scot uneltele de țesut în curte.

Sfântului Gheorghe i se mai spune și Sângiorz, fiind considerat ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor, un protector al naturii inverzite, al vegetației și animalelor domestice. Poate învinge vrăjile și este garantul tuturor învoielilor, patronul tinerilor și al armoniei familiale.

Conform datinilor, nu este bine a se dormi în această zi, și nu se fac treburi casnice, iar cei care spală vor fi triști și vor plânge tot anul.

În ziua de Sf. Gheorghe, se pun flori și plante în casă pentru a marca renașterea naturii, iar tinerii practică urzicatul, pe mâini și picioare, pentru a fi harnici, sănătoși și deștepți.

LA MULȚI ANI, cu multă sănătate și bucurie, sărbătoriților, Forțelor Terestre Române, precum și tuturor Românilor ! 🙏🇷🇴

 

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 1 Aprilie (Prier): Ziua Păcălelilor și Ziua Păsărilor