MIRCEA VINTILESCU – LEACURI DIN BĂTRÂNI, IEFTINE ȘI MIRACULOASE (II)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

LEACURI DIN BĂTRÂNI, IEFTINE ȘI MIRACULOASE (II)

Partea a II-a

III. BALSAM PENTRU PIELE ȘI PĂR

CLĂTITUL CU LĂMÂIE.

Zeama de lămâie readuce luciul părului degradat de frig, de purtarea căciulii și de aerul uscat al iernii. Stoarceți o jumătate de lămâie în jumătate de litru de apă caldă. După ce v-ați spălat pe cap (folosind un șampon neagresiv), turnați pe păr apa cu lămâie, fără a mai clăti după aceea.

PROSOAPE UDE PE CALORIFER.

Adesea este suficient să întindeți un prosop ud pe calorifer, pentru ca părul să vă fie mai puțin zburlit. Iarna, părul se încarcă electric, deoarece aerul uscat nu este un bun conducător de curent. Când mergeți pe linoleum sau pe mochete din fibre sintetice, ia naștere o electricitate statică și ea se adună în firele de păr. Sugestie: presărați pe prosoape cateva picături de ulei aromat.

CURA CU ULEI DE MĂSLINE.

Când vă mănâncă pielea capului iarna și se formează mătreața la tâmple, o mască de noapte cu ulei de măsline vă poate fi de mare ajutor. Turnați într-o farfurioară o cantitate de ulei măsurată cu un paharel de țuică. Înmuiați din când în când vârfurile degetelor în acest ulei care calmează pielea și masați blând tot capul. Lăsați uleiul să acționeze peste noapte, iar dimineața, spălați-vă cu un sampon neutru. Ca sa evitați petele de grasime pe pernă, înveliți-o într-un prosop sau puneți o bonetă pe cap.

BUZE FRUMOASE ȘI SĂNĂTOASE.

Cu cât este mai bună circulația sângelui la nivelul buzelor, cu atât mai curând se regenereaza pielea, iar micile crăpături se vindecă mai repede. În loc să folosiți mereu crema de buze (strugurelul), făceți-vă obiceiul să strângeți puternic buzele, apăsându-le una de alta, cu dinții, să le muscați ușor sau să le masați cu o perie moale, de mai multe ori pe zi.

MĂNUȘI CU ULEI.

Vi se aspresc mâinile iarna? Cumpărați o pereche de mănuși chirurgicale de bumbac și tăiați-le vârfurile degetelor. Seara, puneți-le pe mâini și înmuiați-le în ulei de măsline, exact pe porțiunile unde pielea este asprită. Cu vârfurile degetelor libere, le puteți purta și în cursul zilei, telefonând, lucrând la calculator sau citind, în vreme ce substanțele vegetale hrănitoare și calmante pătrund în pielea degradată și reduc inflamația.

BAIE CU LAPTE.

Ca să vă hrăniți pielea de pe întreg corpul, preparați-vă un adaos de baie dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smântână, plus cel puțin trei linguri de miere, dizolvate mai înainte într-o cană de apă clocotită. Turnați ingredientele pe rând în apa de baie, încălzită la aproximativ 35°C. Dacă vă place, adăugați și câteva picături de ulei eteric. Rămâneți în cadă minimum cinci minute, dar nu mai mult de douazeci, apoi ștergeți-vă bine cu prosopul și băgați- vă imediat în pat. Grăsimea din lapte hrănește pielea, iar mierea îi asigură umiditatea necesară.

MOLID ȘI MIGDALE CONTRA PICIOARELOR RECI.

Picioarele reci se pot încălzi cu un masaj de ulei de molid sau ienupăr. Vă crește rezistența la frig, căci uleiurile eterice activează foarte repede și durabil circulația locală. Supliment: adăugați ulei de migdale în proporție de 1:10 și masați-vă alternativ labele picioarelor, energic, dar cu blândețe, timp de cateva minute. Uleiul de migdale catifelează pielea și împiedică formarea bătăturilor.

IV. MIJLOACE DE LUPTĂ CU RĂCEALA.

MERE COAPTE.

Contra durerilor de gât ne ajută merele coapte. Luați trei mere, scobiți-le în mijloc și scoateți-le sâmburii, ungeți-le cu miere și lasați-le să se coacă aproximativ 30 de minute în cuptorul dinainte încălzit la 180° C. Îndată ce s-au răcit, mâncați-le pe toate trei, ca să introduceți în organism suficientă pectină. Aceasta activează forțele de autoapărare la nivelul gâtului. Suplimentar, mierea acționează ca dezinfectant.

TRATAMENT CU CARTOFI.

Terciul fierbinte stimulează circulația locală și astfel reduce inflamația la sinusuri. Curățați de coajă doi-trei cartofi, fierbeți- i până se fac foarte moi, puneți-i într-un castron cu puțin lapte și zdrobiți-i. Întindeți pasta fierbinte, de grosimea unui deget, pe două batiste puse una peste alta. Împăturiți batistele, făcând din ele un pachetel alungit și asezați-l pe nas, cât mai cald. Imediat ce cataplasma s-a răcit, schimbați-o.

RONDELE DE CEAPĂ.

Este adevărat că miroase a ceapă dar alege sănătatea. Aromoterapia pentru nasul înfundat: uleiurile eterice din ceapă dezinfectează și ușurează respirația. Înainte să mergeți la culcare, puneți într-o farfurie adâncă o ceapă mare, tăiată în rondele, și așezați-o lângă pat, la înălțimea capului. Terapia cu aroma de ceapă are însă efect doar dacă nu deschideți fereastra.

ABURII ȘI SĂNĂTATEA.

Aburii fierbinți cu uleiuri eterice (foarte indicat: eucaliptul) constituie cea mai eficientă terapie contra inflamațiilor din gât și faringe. Metoda consacrată este simplă: o oală de apă fiartă, câteva picături de ulei aromat și un prosop așezat pe cap.

CAFEA CU AROMĂ DE CUIȘOARE.

Un remediu cu acțiune rapidă contra durerilor de gât sunt cuișoarele: ele dezinfectează și potolesc durerea. Zdrobiți-le într-un mojar sau dați-le prin râșnița de cafea și fierbeți-le odată cu cafeaua. Sunt de ajuns una până la trei bucăți pentru o ceașcă.

BĂI LA PICIOARE.

Un leac îndelung verificat împotriva guturaiului și a tusei: băile la picioare cu apă încălzită progresiv fac să apară o căldură plăcută în picioare, ameliorând totodată și circulația locală în mucoasele nasului și a faringelui. Țineți picioarele într-un lighean cu apă caldă la 35°C. Din trei în trei minute, adăugați apă fierbinte, până când temperatura din lighean atinge 40°C.

Dacă nu aveți febră mai mare de 38,5°C, vă face bine și o baie mai rece. În acest caz, apa n- ar trebui să depășească 38°C. Însă, dacă organismul vă este slăbit din pricina virozei, riscați să aveți probleme de circulație.

PIPER FIERT CONTRA TEMPERATURII.

Scade febra: frecați într-un mojar două lingurițe de boabe de piper negru, apoi fierbeți-le într-o jumătate de litru de apă, cu două lingurițe cu varf de zahăr. Lăsați-le să fiarbă la foc mic, până când cantitatea se reduce la o cană. Consumați lichidul pe toată durata zilei, luând câte o lingură.

ZAHĂR CU LĂMÂIE.

Bun contra tusei iritative: dacă n-aveți în casă bomboane de tuse, stoarceți zeama dintr-o lămâie pe o bucățică de zahăr și sugeți-o. Vitamina C și uleiurile eterice din fruct dezinfectează faringele și activează secreția de salivă.

SUPA TĂMĂDUITOARE.

Celebra supă de pui fluidifică secrețiile și combate simptomele răcelii. Cercetătorii americani au reușit să demonstreze, însă, că ea are un efect terapeutic și în viroze. Iată cum o putem prepara, ca să fie deosebit de gustoasă. Se pune puiul în apa rece cu sare și se înfierbântă, până dă în clocot. Se adaugă o ceapă tăiată în jumătăți, cu două cuișoare înfipte în ea, și se lasă să fiarbă cam o oră la foc mic. Apoi se mai pun o bucată de țelină, 2-3 morcovi, un păstârnac, o legătură de pătrunjel, o gulie, trei boabe de piper și se fierbe în continuare. Cand legumele sunt fierte, puiul se scoate din oală, se tranșează și se bagă la loc în supă.

BĂUTURA DE SOC.

Scurtează viroza: potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Ierusalim, extractul de soc face ca răceala să treacă mai repede cu trei-patru zile și poate combate chiar gripa. Boabele negre conțin multă vitamină C și fier, componente esențiale pentru sistemul imunitar. Rețeta unei băuturi fierbinți de soc: jumătate de litru de suc de soc se amestecă în jumatate de litru de apă și se înfierbântă bine. Se asezonează cu două cuișoare, un bastonaș de scorțișoară, precum și cu sucul și coaja rasă ale unei portocale proaspete. Îndulciți cu miere.

NU UITAȚI GHIMBIRUL.

Ajutor pentru respirație: medicina tradițională chineză ne învață că ceapa verde de arpagic și ghimbirul acționează asupra plămânilor, normalizând respirația. Dați în clocot câte 15 g de ghimbir proaspăt, împreună cu 120 g pere. Bateți două ouă și le amestecați în pasta fierbinte. Se mănâncă seara, înainte de culcare.

CATAPLASME CU DIVERSE ADAOSURI.

Căldura, ea singură, va face bine, când aveți dureri de gât. Dar există și un ajutor suplimentar: cataplasmele cu conținut tămăduitor. Luați un șervet de bumbac sau de in, împăturiți-l în lungime și întindeți pe el unul din urmatoarele remedii: solzi de ceapă, cartofi fierbinți zdrobiți, felii de lămâie, 250 g brânză de vaci încălzită. Sau înmuiați pânza în untură topită într-o tigaie. Înfășurați cataplasma în jurul gâtului și acoperiți-o cu un prosop uscat.

HÂRTIA (CLINEX) CU OȚET.

Vă desfundă nările: înmuiați o batistă de hârtie în oțet, până se îmbibă toată, presărați pe ea piper negru proaspăt măcinat și așezați- o pe piept, fața cu piper fiind îndreptată în jos. Rămâneți în repaos 20 de minute, după care vă puteți șterge pielea cu un prosop cald.

GARGARĂ CU SUC DE ALOE.

Dacă aveți nu propriu-zis o durere, ci mai degrabă o jenă în gât, ea poate fi stopată cu urmatoarea procedură: din oră în oră, faceți gargară cu suc sau gel nediluat de aloe, pe care vi le puteți procura din farmacii sau de la magazinele naturiste. Substanța activă conținută în frunzele de aloe calmeaza mucoasele și reduce inflamația. Atenție: nu înghițiți lichidul cu care faceti gargara, fiindcă s-ar putea să aibă efect laxativ.

SFECLA ȘI HREANUL LA MARE PREȚ.

Eliberează sinusurile infundate: beți zilnic 1/4 l suc de sfeclă roșie, mâncând alături 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul betanină, conținut în sfeclă, ajută la desprinderea bacteriilor fixate pe mucoase. Uleiurile volatile din hrean neutralizează germenii.

INFUZIE DE PATLAGINĂ.

Ceaiul de patlagină ameliorează toate infecțiile căilor respiratorii. El are o acțiune antibacteriană și dilată bronhiile. Totodată, conține mucilagii care combat tusea. Mod de preparare: se toarnă 1/4 l apă clocotită peste două lingurițe de patlagină, se acoperă și se infuzează zece minute, după care se bea cu înghițituri mici.

NU CHIAR AȘA FIERBINTE.

Când sunteți răciți, lăsați băuturile foarte fierbinți să se răcorească puțin. De pildă, dacă veți bea un ceai medicinal aproape clocotit, temperatura ridicată va face faringele deja iritat să sufere și mai mult. Consecință: bacteriile cu care ceaiul ar trebui să lupte vor găsi un nou teren prielnic pentru a se înmulți.

PLANUL DE ÎNSĂNĂTOȘIRE ÎN 6 ZILE.

Dacă mergi la doctor, răceala durează șapte zile, dacă nu te duci, durează o săptămână, aceasta este regula empirică în privința răcelilor tipice. Însă cine va combate simptomele ghidându- se după desfășuratorul nostru se va înzdrăveni mai curand.

Ziua 1: Cum vă simțiți: Vă dor capul și membrele, sunteți lipsiți de vlagă, aveți dificultăți de concentrare? Ce aveți de făcut: Fortificați-vă sistemul imunitar cu o doză masivă de vitamine: beți de trei ori pe zi câte un pahar de zeamă de lămâie fierbinte și suplimentar, luați un preparat cu multivitamine. Pentru durerile de cap, luați acid acetilsalicilic (aspirina). Culcati-va devreme.

Ziua 2: Cum vă simțiți: Vă ustură gâtul și vă mănâncă nările? Ce aveți de făcut: Sugeți bomboane de tuse. Din trei în trei ore faceți gargară cu apă sărată. Seara, o baie fierbinte. După aceea, beți o cană mare de ceai de tei (adulții pot pune în el un strop de rom, ori de extract alcoolic de echinacea). Înfofoliți-vă, ca să vă fie cald, dormiți mult și transpirați.

Ziua 3: Cum vă simțiți: Vă dor mușchii și oasele, sunteți răgușiți, aveți nasul înfundat? Ce aveți de făcut: Rămâneți în pat, nu mergeți la serviciu. Faceți inhalații aromate la fiecare trei ore, ca să dați drumul secretiilor nazale. Tot din trei în trei ore, faceți gargară. Vorbiți cât mai puțin, menajați-vă coardele vocale.

Ziua 4: Cum vă simțiți: Acum nasul vă curge din plin și începe o tuse uscată? Ce aveți de făcut: Rămâneți în continuare la pat, mâncați ceva ușor (de exemplu o supă de pui). Pentru a menține umiditatea mucoasei nazale, folosiți apă cu sare. Contra tusei, sugeti bomboane cu zahăr (zahărul dezinfectează). Seara, ungeți-vă pe piept cu o pomadă împotriva răcelii.

Ziua 5: Cum vă simțiți: Nu mai aveți febră, iar guturaiul aproape a dispărut. Dar tusea devine mai puternică. Ce aveti de făcut: Beți multe lichide, preferabil ceaiuri de plante. În cazul când doriți să întrebuințați ceai de tuse, urmați întocmai indicațiile de preparare, deoarece efectul obținut depinde de durata infuzării.

Ziua 6: Cum vă simțiți: Aproape că ați trecut hopul, dar încă sunteți lipsiți de puteri. Ce aveti de făcut: Umpleți din nou depozitele de vitamine și minerale ale organismului dvs., golite de boală. Pentru aceasta mâncați multe legume și fructe proaspete. Odihniți-vă cât mai mult. Totuși, este bine să ieșiți puțin și la aer curat, dar fără să vă obosiți.

MULTĂ SĂNĂTATE !