GHEORGHE VOINEA – Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 🇷🇴

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 🇷🇴

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie, ziua de naştere a genialului sculptor român, un prilej de a marca și contribuția acestuia în sculptura modernă internațională. 

Iniţiativa instituirii unei zile dedicate prestigiosului artist român aparține scriitorului și istoricului literar Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană, care a făcut o solicitare în acest sens la începutul anului 2015. Ca urmare, în 27 noiembrie 2015, preşedintele României a  promulgat Legea prin care data de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi ca sărbătoare naţională.

Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876, la Hobița (județul Gorj), Constantin Brâncuşi a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova (1894-1898) apoi Școala de Arte Frumoase din București. După absolvirea celei din urmă, a refuzat postul primit, de profesor de caligrafie şi desen în oraşul Mizil, revenind la Hobiţa.

În anul 1903, la vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuşi a plecat pe jos la Paris, unde, în anul 1905, a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts – cea mai importantă academie de arte plastice a vremii.

A participat la mai multe expoziții de la Paris și din Statele Unite, unde a expus cu succes operele sale, iar în 1937 a primit comanda pentru Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu – conceput ca un monument comemorativ închinat soldaților căzuți în Primul Război Mondial, cu cele trei celebre componente: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.

masa tacerii calea eroilor targu jiu 2 scaled 2Masa Tăcerii

Brancusi Poarta sarutului Targu Jiu 1Poarta Sărutului

Coloana Infinitului 5Coloana fără sfârșit (Infinitului)

În 1952, Constantin Brâncuși a obținut cetăţenia franceză, iar cinci ani mai târziu, la data de 16 martie 1957, s-a stins din viață, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 15 ianuarie – O zi specială: Ziua Culturii Naţionale, în care cinstim memoria și opera inegalabilului Mihai Eminescu ! 🇷🇴

Sursă imagini: centrulbrancusi.ro