MIRCEA VINTILESCU – 8 februarie 1880: Recunoașterea Independenței de Stat a României

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

8 februarie 1880: Recunoașterea Independenței de Stat a României

UN EVENIMENT CRUCIAL PENTRU ROMÂNIA, DAR CARE A FOST UITAT DE ROMÂNI ȘI MAI ALES DE TOATĂ CLASA NOASTRĂ POLITICĂ:
– PE DATA DE 08 FEBRUARIE DIN ANUL 1880, GUVERNELE GERMANIEI, FRANŢEI ŞI MARII BRITANII AU RECUNOSCUT INDEPENDENŢA DE STAT A ROMÂNIEI

Pe 8 februarie 1880, România a marcat un moment deosebit în istoria sa, primind recunoașterea oficială a independenței sale de către marile puteri europene: Franța, Germania și Marea Britanie.

Această recunoaștere a reprezentat o încununare a eforturilor politice, diplomatice și militare începute încă din anul 1877, odată cu ruperea irevocabilă a legăturilor de vasalitate față de Imperiul Otoman.

La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe al României în guvernul lui I.C. Brătianu, a anunțat ruptura de vasalitate față de Imperiul Otoman, proclamând independența țării. Această decizie a fost confirmată, oficial, la 10 mai, când Camera Deputaților și Senatul au consfințit statutul de stat independent al României.

Independența obținută a fost apărată cu fermitate în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în care armata română a avut un rol esențial, în capitularea armatei otomane. Cu toate acestea, tratatul de la San Stefano din 19 februarie/3 martie 1878, care recunoștea independența României, a impus și retrocedarea unor teritorii către Rusia, teritorii pe care guvernul român le considera parte integrantă a țării.

Nemulțumit de tratat, guvernul român a declarat acest document „lipsit de orice valoare obligatorie pentru România”, întrucât nu ținea cont de integritatea și suveranitatea națională. În acest context, marile puteri europene, printre care Austro-Ungaria, Anglia, Franța și Germania, au organizat Congresul de pace de la Berlin între 1/13 iunie și 1/13 iulie 1878, dar delegația României nu a participat decât ca invitat.

Congresul de la Berlin a condus la semnarea unui nou tratat de pace, iar în lunile următoare, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Rusia au recunoscut independența României. Ulterior, în februarie 1880, Franța, Germania și Marea Britanie au consfințit recunoașterea independenței prin stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de legații.

Astfel, la 8 februarie 1880, România a primit oficial recunoașterea suveranității sale din partea celor trei mari puteri europene. Agenți diplomatici precum William Arthur White (Regatul Unit), contele von Wesdehlen (Imperiul German) și Albert Ducros (Franța) și-au prezentat scrisorile de acreditare, stabilind relații diplomatice oficiale cu România.