MIRCEA VINTILESCU – SĂRBĂTOAREA NAȘTERII MAICII DOMNULUI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

SĂRBĂTOAREA NAȘTERII MAICII DOMNULUI

Să ne pregătim trupește și sufletește pentru a întâmpina creștinește sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Sf. Maria mica

Nașterea Maicii Domnului este amintită anual, la data de 8 septembrie. Tradițional, sărbătoarea este numită Sfânta Maria Mică.

Potrivit tradiției, este prima sărbătoare cu cruce roșie, din Anul Bisericesc. Sfinții părinții au ales să fie cinstită pe data de 8 septembrie, deoarece această cifră reprezintă infinitul, viața veșnică.

De asemenea, această zi Sfântă ne amintește de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția veșnică a Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.

Fecioara Maria s-a născut în orașul Sepphoris din Palestina. Unele scrieri menționează că nașterea Fecioarei Maria a avut loc în Nazaret, în timp ce altele susțin că a avut loc într-o casă lângă Poarta Oilor din Ierusalim.

Sfinții și Drepții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria, cea care a dat naștere lui Iisus Hristos. Cei doi nu au reușit să aibă copii, în 50 de ani de căsătorie.

După o vreme de rugăciuni, Dumnezeu a trimis un înger în casa celor doi credincioși, care le-a transmis că vor avea o fiică binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii.

Ana a promis că dacă va avea un copil, îl va închina Domnului, Astfel, atunci când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, părinții săi au dus-o la templu.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI LA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. În ziua de 8 septembrie, oamenii merg la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie. De Sfânta Maria Mică, se aprind lumânări pentru sufletele celor adormiți.

Potrivit tradiției, Sfânta Maria este ocrotitoarea mamelor și a femeilor însărcinate. Persoanele care poartă numele Sfintei Maria, obișnuiesc să-și serbeze onomastica, în această zi.

De Sfânta Maria, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pachete cu alimente, persoanelor nevoiașe, rudelor sau vecinilor.

Cu ocazia acestei sărbători, sunt organizate târguri și diferite evenimente, atât la sate, cât și la oraș. După această zi sfântă, oamenii încep să se pregătească de toamnă. Se culeg fructele de sezon și plantele medicinale, se culeg viile. Oamenii duc struguri și prune la biserică, pentru a fi sfințite, iar apoi le împart celor sărmani.

La sate, oamenii obișnuiesc să bată și să scuture nucii, după trecerea sărbătorii dedicate Maicii Domnului. După data de 8 septembrie, gospodarii se pregătesc de semănatul cerealelor de toamnă.

În această zi, fetele nemăritate se roagă pentru ași găsi sufletul pereche. De Nașterea Maicii Domnului, creștinii aprind candela, în dreptul icoanei cu Fecioara Maria.

SUPERSTIȚII LA NAȘTEREA MAICII DOMNULUI

Se spune că Fecioara Maria ajută femeile să nască mai ușor, dacă se vor ruga cu credință. Maica Domnului le ajută pe fetele nemăritate să își găsească ursitul mai repede, prin rugăciune.

De Sfânta Maria, nu este bine să te tunzi și să arunci părul la gunoi. În unele zone ale țării, se spune că dacă plouă pe 8 septembrie, toamna va fi lungă. După această zi, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.

Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă se schimbă vremea. O altă superstiție, legată de Nașterea Maicii Domnului, este aceea că nu este bine să gătești, deoarece riști să se verse oala cu mâncare.

Se spune că dacă merii și perii înfloresc de Nașterea Maicii Domnului, toamna va fi plăcută și oamenii vor avea recolte bune.