MIHAI TÎRNOVEANU – 4 August 1919: ocuparea Budapestei și eliberarea Ungariei de comunism, de către Armata Română

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

4 August 1919: ocuparea Budapestei și eliberarea Ungariei de comunism, de către Armata Română

La aniversarea celor 104 ani de la ocuparea Budapestei și eliberarea Ungariei de comunism de către Armata Română, spun din nou, ca la Tușnad: Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!

17 iul 2023 tusnad

Putem rosti aceste cuvinte datorită jertfei și capacității militare a oștirii române care la un an după Marea Unire de la 1918 a spulberat trupele maghiare din Transilvania care nu recunoșteau actul istoric de la 1 Decembrie 1918. Armata noastră a rupt pur și simplu cleștele bolșevic cu un braț la Budapesta și altul, principal, la Moscova.

Lupta noastră armată a avut atât un caracter național identitar cat si unul anticomunist. Am reusit atunci nu numai să consfintim din punct de vedere militar Unirea de la 1918, dar să și oprim invazia bolsevică spre Europa.

Trianonul, recunoașterea juridica internațională a Unirii, s-a putut semna tocmai datorită victoriei Armatei Române asupra regimului comunist Bela Kun. Europa, inclusiv Ungaria de astăzi, ar trebui să ridice pentru asta statui fiecărui țăran român în opinci militare și fiecărui general român din Campania Militară din 1919. Europa, inclusiv Ungaria nu ar trebui să ne predea diferite lecții, ci să ia aminte la Lecția de Istorie militară și națională pe care le-am predat-o acum 103 ani.

Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!

Opinca unui țăran român a scris cel mai clar acest lucru pe turla parlamentului de la Budapesta, cu sângele lui Mihai Viteazu, cu oasele frânte și scrâsnetul lui Horea, Cloșca și Crișan cu strigătul de luptă si dreptate al lui Avram Iancu, cu sângele sfinților români transilvăneni.

Luați aminte vrăjmași ai vremurilor de ieri si de astăzi, voi ce vă hrăniți din cenușa amară a imperiilor, nu vom da niciun pas înapoi, Timpul Românesc este etern!

Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului!

Citește și: VICTOR RONCEA – 3 AUGUST 1919. ZIUA ISTORICĂ CÂND ROMÂNII AU CĂLCAT BUDAPESTA.

Autor: Mihail S. Târnăveanul – medic, președintele Asociației Calea Neamului

Sursa imagine titlu: cersipamantromanesc.wordpress.com