DOINA DABIJA – În căutarea demnităţii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

În căutarea demnităţii

După ce doctorul de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” din Chişinău şi-a impus demnitatea naţională şi i-a reproşat unei şovine că nu cunoaşte limba română, reţelele de socializare au luat foc. Susţinători au fost mulţi, dar s-au găsit şi mulţi „deştepţi” de-ai noştri, care au afirmat că datoria medicului este să trateze pe oricine, indiferent de naţionalitate.

La prima vedere, aşa este, dar să fii doctor în ţara ta şi să fii obligat să vorbeşti într-o limbă străină, nu mi se pare corect. Mai ales când e vorba despre o persoană care trăieşte pe pământul tău de-o viaţă şi nu ştie să-ţi răspundă nici măcar la „Bună ziua”. Ca şi cum ţi-ar reproşa: „Ce cauţi în ţara mea?”

Însă vina ne aparţine, fiindcă în magazine, în piaţă, în tot felul de instituţii, la zile de naştere, nu contează unde, dacă se află vreun cetăţean rus printre noi, vorbim cu toţii ruseşte, ca nu cumva să-l jignim ori, cum spune câte vreunul: „Să ne înţeleagă, săracul”. Însă, acesta ne înţelege foarte bine şi râde de incultura şi prostia noastră, încercând să ne convingă că noi ca popor nu existăm, iar limba pe care o vorbim este una străină.

Iar obrăznicia lor nu are sfârşit, aşa cum a fost şi declaraţia poruncitoare a unei găgăuzoaice: „Dacă eu vorbesc în limba rusă, trebuie să-mi răspundeţi în limba rusă!”

Auziţi, trebuie! Fiindcă femeia, care nu-şi cunoaşte nici măcar propria limbă sau cultură, reprezentând interesele poporului rus, a fost bine instruită cum să ne intimideze şi să ne umilească. Iar ca aceasta sunt câtă frunză şi iarbă, un fel de „patrioţi”, dar nu în ţara lor, dar a noastră.

Însă, dacă măcar 80% dintre noi ne-am comporta ca acest doctor, rusul n-ar fi avut curajul să-şi bată atâta joc de noi şi să ne considere „bâdle” (bădărani), dar ne-ar fi învăţat de mult limba. Însă, dacă nu ne respectăm pe noi înşine, cum să ne respecte străinul?

Dar, vai de mama ei de demnitate! Aceasta ori o ai, ori n-o ai! Iar în acest context până şi Eminescu ne atenţionează:

„Cine-au îndrăgit străinii,
Mânca-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,

Şi neamul, nemernicia!”

Aşadar, ca să nu ne ajungă acest blestem, să-l rugăm pe Cel de Sus să ne dăruiască mai multă demnitate şi dragoste de ţară. Iar pe cei cărora nu le suntem pe plac îi îndemnăm să plece de pe pământul nostru, cu tot cu limba, muzica şi cultura lor. Fiindcă putem fi fericiţi şi fără ei.

Autor: Doina DABIJA, poet, jurnalist, redactor-șef Revista ,,Literatura și Arta”

Citește și: DOINA DABIJA – De acasã – acasã

DABIJA DOINA
Ultimele postari ale lui DABIJA DOINA (vezi toate)