GHEORGHE VOINEA – 15 iunie 1889: S-a stins ”Luceafărul” literaturii române, Mihai Eminescu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

15 iunie 1889: S-a stins ”Luceafărul” literaturii române, Mihai Eminescu 📖🇷🇴

„Eminescu este unul din exemplarele splendide pe care le-a produs umanitatea. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului romậnesc şi cel dintậi romận în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-român cu cultura occidentală.” (Garabet Ibrăileanu).

mihai eminescu portret cu semnatura frica

Mihai (Eminovici) Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani și decedat la 15 iunie 1889 la Bucureşti, de profesie jurnalist, poet, prozator, a fost ales post-mortem membru al Academiei Române la 28 octombrie 1948.

Este considerat de criticii literari poetul naţional al României, fiind supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”, dar şi cel mai important reprezentant al romantismului din literatura românească.

Totodată, Eminescu s-a implicat în activităţile Societăţii literare „Junimea” şi a fost redactor-şef al ziarului „Timpul”.

Opera sa excepțională este diversă: poezie – idila, satira, epistola, elegia, glosa, poemul, doina; proză; teatru; publicistică – articole pe teme politice sau sociologice.

citate Eminescu

 

Gheorghe Voinea, analist,  jurnalist U.Z.P.R.

Citește și: GHEORGHE VOINEA – 15 ianuarie – O zi specială: Ziua Culturii Naţionale, în care cinstim memoria și opera inegalabilului Mihai Eminescu ! 🇷🇴