MIRCEA VINTILESCU – INVENȚIA UNUI ROMÂN CARE A PRIMIT MEDALIA DE AUR LA GENEVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

INVENȚIA UNUI ROMÂN CARE A PRIMIT MEDALIA DE AUR LA GENEVA VA REVOLUȚIONA LUMEA

Un român scrie istorie pe plan mondial. Arădeanul Dănuț Sobol a primit medalia de aur la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva pentru o turbină care va revoluționa lume. Trei medalii a primit românul pentru invențiile sale: aur la turbina eoliană, argint la cutia de viteze și bronz la aparatul de zbor.

Turbina

Turbina eoliană cu pale dublu contrarotativ, cu pale semirigide extensibile, ce au suprafață și asimetrie continuu variabilă.

Astfel de turbine eoliene contrarotative sunt destinate instalațiilor eoliene, dar și altor utilizări. Sunt prevăzute cu două rotoare contrarotative cu un număr impar de pale, rotoare special concepute a fi ghidate și/sau purtătoare a generatorului electric, ansamblu ce se mișcă simetric sub presiunea masei de aer devenind foarte performante funcțional, fără zgomote și vibrații.

Ele sunt construite cu îmbunătățirea efectului dinamic prin configurarea palelor și a carcaselor speciale prevăzute cu voleți de curgere.

Avantajele implementării invenției sunt:

• Construcție simplă, robustă, fiabilă, cu înalte performanțe în zborul vertical și orizontal;
• Înveliș elastic, cu riscuri minime la ciocniri, accidente (fiabilitate în zbor);
• Propulsie revoluționară, simplă dar cu eficiență dublă.

A doua invenție se referă la o cutie de viteze pentru turații mici ce încorporează schimbător de trepte și ambreiaj acționate electronic.

Servește la întreruperea controlată electronic a lanțului motor, la transformarea forței și turației prin rapoarte de transmisii adecvate, amplificarea cuplului motor dar şi transmiterea mișcării de rotație transversale pe axa longitudinală a ansamblului pentru dispozitive, agregate sau vehicule, cu ambreiaj, precum și a frânării.

Cutia în sine este foarte ușoară, dar fiabilă. În ansamblul cutiei poate fi inclus ușor un motor electric de demaraj. Se pot schimba trepte – indiferent câte – în timpul staționării.

Cutia a fost concepută pentru bicicletele de toate felurile – dar este recomandată bicicletelor de oraș, pentru mopeduri și scutere.

Se pretează interpusă între reductor și axul portant și/sau propulsor al elicopterelor, la motoarele de barcă, în general pentru înlocuirea schimbătoarelor de viteze cunoscute, precum, susține inventatorul Dănuț Sobol.

Medalia de bronz a fost luată de aparatul de zbor cu înveliș flexibil și efect Coandă/Sobol și drone pentru transportul de mărfuri.

Aparatul de zbor cu înveliș flexibil și efect Coandă/Sobol reprezintă, potrivit inventatorului, o soluție inovativă pentru aparate de zbor cu decolare și aterizare pe verticală cu zbor la viteză mare pe orizontală, pentru zborurile în locuri înguste sau pentru cele cu spațiu redus de depozitare.