România fabrică arme de înaltă performanță. Ministerul Apărării le preferă pe cele americane
Jandarmii, încântați de performanțele pistolului de la Cugir, 100% românesc
Toate eforturile industriei de armament din țară de a fabrica tehnică de înaltă perfomanță sunt zadarnice. Pistolul și arma de asalt făcute de Cugir, cu care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au pozat la Târgu Mureș, nu sunt dorite de MApN, care preferă să finanțeze industria americană de profil. Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că, la fiecare test în poligon, ministerul vine cu alte solicitări, multe dintre ele pe care nici americanii nu le cer producătorilor lor.
Fotografiile cu armele românești făcute de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu la Târgu Mureș nu au nicio legătură cu industria de armament. În continuare, Ministerul Apărării Naționale refuză să achiziționeze arme autohtone, indiferent cât de performante ar fi acestea. Cerințele de îmbunătățiri ale armelor sunt, de multe ori, peste standardele NATO, semn că autoritățile găsesc doar pretexte pentru a cumpăra tot de la americani.
”S-au făcut câteva lucruri importante în industria românească de armament. Și vorbim aici despre o armă de asalt produsă de Cugir, care este foarte aproape de a da o lovitură, pentru că arma este foarte bună. Dar mai sunt ceva observații din partea Ministerului Apărării Naționale în ce privește greutatea acesteia. Este o armă proiectată și fabricată de Cugir, fiind un prototip românesc 100%. În momentul de față, arma de asalt pe care a făcut-o Cugir corespunde cerințelor actuale ale NATO. Eu zic că ar trebui ca toate instituțiile militarizate din țară să-și îndrepte atenția către această armă, pentru că ar ajuta foarte mult producția internă. Indiferent de ce se spune, însă, de către oficialități, armele pe care aceste forțe speciale române le vor achiziționa este clar că vor fi de proveniență americană. Noi copiem totul de la americani, iar dotarea va fi după modelul american”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA). Acesta susține că ar trebui până la urmă să ne descotorosim de ideea asta că numai ce este american este foarte bun și să încercăm să dăm gir industriei românești.
Jandarmii, încântați de pistolul de la Cugir
Cei de la Cugir au mai făcut un pistol foarte reușit, iar Armata Română, indiferent că sunt trupe speciale, ar trebui să o aibă în vedere, la fel ca și arma de asalt, ne spun sindicaliștii din industria de apărare. ”Am stat de vorbă cu niște militari de la Jandarmerie, care au participat la trageri cu acest pistol, și mi-au spus că sunt extrem de mulțumiți de această armă, cu precizie mare și balistică bună, dar că șefii lor nu vor arme românești. Este un pistol care are același nivel de performanță cu al celor mai bune de pe piață. Ministerul Apărării Naționale, la fiecare test balistic pe armele românești, a venit cu solicitări în plus, solicitări cu mult peste ceea ce cer americanii sau alții la armele lor. Mi se pare că aceste solicitări sunt mai degrabă pentru a găsi motive să nu achiziționeze arme din România”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.
AKM-ul rămâne în top
AKM-ul românesc, făcut după Kalashnikov, are succes pe piață, dar România îl mai vinde doar americanilor, arma fiind adaptată pentru populația civilă. AKM-ul pentru militari este o armă foarte reușită, dar MApN nu o mai vrea, iar în lume, unde se caută, nu se fac contracte, pentru că nu se mai ocupă nimeni, consideră președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu. ”Noi, care eram prezenți pe toate piețele lumii, acum, nu mai suntem pe nicăieri. Industria a fost lăsată să moară și, în prezent, nu ar mai putea produce în timpul necesar pentru a onora un contract. Polonezii și-au pus în cap să devină cea mai puternică industrie de armament din lume și acum industria lor duduie. La noi, militarii strâmbă din nas când le spui de vreun produs românesc”, a mai afirmat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.
Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național
Sursa imagine titlu: ziarulincomod.ro
- CLAUDIA MARCU – Ucraina, în față… (II) - 11 octombrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Marea familie europeană dă flit României. Fisură majoră în UE - 5 octombrie 2024
- CLAUDIA MARCU – Împrumutul de la americani, girat cu fabricile de armament românești - 26 septembrie 2024