CLAUDIA MARCU – Pandemia moare. Europa, isterizată inutil în fața Covid-ului chinezesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pandemia moare. Europa, isterizată inutil în fața Covid-ului chinezesc

Istericalele statelor UE în fața creșterii numărului de cazuri de Covid în China și insinuarea că acolo ar putea circula o altă variantă sunt mai mult decât penibile. Și mai jenant este anunțul Uniunii Europene prin care oferă vaccinuri gratuite Chinei, pentru a stopa creșterea numărului de infectări, în condițiile în care țara asiatică și-a vaccinat cu un produs propriu 91% din populație, iar eficacitatea vaccinurilor folosite în Europa în stoparea transmiterii virusului s-a dovedit a fi inexistentă.

După Japonia, iată că și statele din UE cer introducerea testării obligatorii pentru persoanele care vin din China, pe fondul creșterii numărului de cazuri în această țară. Datele oficiale din actualul sezon rece arată, constant, o scădere a numărului de infectări, dar, mai ales, a spitalizărilor și deceselor. În ce privește decesele la nivel mondial, acestea au ajuns la o medie de 1.000 pe zi la o populație de 8 miliarde, în condițiile în care guvernele sunt obligate să raporteze mort Covid orice persoană testată pozitiv, indiferent de cauza reală a decesului. Dar ce se întâmplă atât de dramatic în Chima, de a reușit să isterizeze întreaga Europă? Vârful absolut a fost atins în 2 decembrie, când s-au raportat 62.439 de infectări, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. În 27 decembrie 2022, media la 7 zile ajunsese la circa 800 de cazuri Covid. În ce privește decesele, cele mai multe s-au raportat în ziua de 1 mai, când au fost 71 de morți Covid, iar în 25 decembrie, media de decese pe șapte zile a fost de unu. În 3 ani de pandemie, China a înregistrat 5.242 de decese, iar procentul de vaccinați cu schema completă este de 91%, cu mențiunea că vaccinul chinezesc a fost făcut din virus atenuat, nu cu tehnologia ARN mesager. Revenind la numărul de cazuri Covid din China, care, în decembrie 2022, pe fondul relaxării restricțiilor, a atins o medie de 30.000 pe zi, acesta este chiar mai mic decât în Franța, Japonia, Germania, Coreea de Sud sau Argentina.

Vor să scape de vaccinuri

Mimând o preocupare umanitară pentru ”nenorocirile” care se petrec în China, Uniunea Europeană s-a oferit să trimită vaccinuri Covid gratuite în această țară, contactându-i în acest sens pe oficialii chinezi. Evident că oferta a fost refuzată, dat fiind că eficacitatea inexistentă a vaccinurilor ARN mesager este, deja, arhicunoscută. Dacă numărul de cazuri din China îngrijorează autoritățile europene, atunci vaccinurile folosite în UE nu sunt de niciun folos, pentru că vaccinații nu numai că se infectează foarte repede, dar la fel de repede transmit și virusul. În privința spitalizărilor și deceselor, China nu are niciun fel de problemă, pentru că acestea sunt la niveluri infime. Cel mai probabil, UE vrea să scape de stocurile uriașe de vaccinuri, dat fiind că încercările disperate și repetate de a le dona în toate colțurile lumii nu au avut succes. Mai mult, nici europenii nu mai vor să se vaccineze, cu toată reclama deșănțată la noul vaccin adaptat variantei Omicron, care, evident, nici el nu oprește transmiterea, iar formele ușoare de boală le dă chiar varianta Omicron, fără a mai fi nevoie de tehnologia ARN mesager, care a provocat și provoacă victime pe bandă rulantă.

Varianta variantelor

Oficialitățile europene au mers până acolo încât și-au exprimat temerea că ar exista o nouă variantă în Covid-ul chinezesc, tocmai de aceea ar fi nevoie de testarea obligatorie a celor care vin din această țară. Bineînțeles că este o exagerare fără susținere, care are, în spate, nevoia de a justifica întârzierea declarării sfârșitului pandemiei. Mai ales că Uniunea Europeană a decis, fără niciun temei, prelungirea certificatelor de vaccinare până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. La nivelul UE se cere acum, tot mai insistent, o decizie unitară de restricții pentru China. În paralel, Franţa, Spania şi Italia au anunţat deja măsuri independente pentru a pune în aplicare reguli mai stricte privind Covid-19 pentru pasagerii care sosesc din China. Guvernul Franţei cere teste negative şi îi îndeamnă pe cetăţenii francezi să evite călătoriile neesenţiale în China, reintroducându-se și cerinţa de a folosi măşti pe zborurile din China către Franţa. Spania a anunțat că va solicita tuturor pasagerilor care vin din China să aibă teste negative sau să facă dovada vaccinării, iar Italia cere deja teste negative pentru pasagerii companiilor aeriene care vin din China.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național

Sursa imagine titlu: unodc.org