CLAUDIA MARCU – Fenomen în creștere. Pacienții nu vor să primească sânge de la vaccinați

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Fenomen în creștere. Pacienții nu vor să primească sânge de la vaccinați

În ultimele luni, tot mai multe persoane internate, care necesită transfuzii, refuză să primească sânge de la vaccinați. Fenomenul a fost semnalat în provincia canadiană Alberta, unde, culmea, procentul de vaccinați cu cel puțin o doză este de 98,81%. Crucea Roșie din Japonia a fost prima organizație care a anunțat, anul trecut, că va stopa acceptarea de sânge de la persoanele vaccinate anti-Covid.

Refuzul de a primi sânge de la o persoană vaccinată a devenit o tendință îngrijorătoare în provincia Alberta, consemnează site-ul Radio Canada. Potrivit acestuia, medicii din zonă se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienți sau rude ale pacienților care nu doresc să accepte sânge donat de la cineva care a fost vaccinat, din cauza îngrijorărilor legate de informațiile privind vaccinurile cu ARN mesager.

”Acești medici trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care acest lucru îl poate reprezenta pentru viața pacienților care necesită transfuzii de sânge. Obstetriciana specializată în nașteri cu risc ridicat la Foothills Medical Center din Calgary, Stephanie Cooper, spune că a avut de-a face recent cu o pacientă care a refuzat să-și dea consimțământul pentru o transfuzie de sânge dacă era de la un donator care a primit vaccinul Covid-19”, notează, într-un articol, Radio Canada. Totodată, Dave Sidhu, șeful departamentului de medicină pentru transfuzii și transplanturi din sudul Albertei, spune că aceste cazuri nu sunt incidente izolate, manifestându-și îngrijorarea că asemenea solicitări ar putea crește. Acesta arată că, în special, părinții cer ca sângele transfuzat copiilor care necesită transplant de măduvă osoasă să nu provină de la persoane vaccinate anti-Covid. ”În prezent, nu există dovezi medicale sau științifice care să sugereze că există modificări în structura genetică a oamenilor din cauza vaccinurilor cu ARN mesager sau că există probleme de siguranță în legătură cu sângele de la donatorii vaccinați sau nevaccinați”, a spus Dave Sidhu, citat de Radio Canada. În provincia Alberta, 98,81% dintre cetățeni au fost vaccinați cu o doză, 77,32% cu două doze și 39,96% cu trei doze.

Contaminați simbolic

În luna mai a anului trecut, Crucea Roșie din Japonia a anunțat că nu va mai accepta sânge de la cei vaccinați anti-Covid, provocând un adevărat cutremur pe plan mondial. La scurtă vreme, organizații de acest tip din lume au intervenit arătând că vor primi sânge și de la vaccinați, însă Crucea Roșie din Japonia nu a revenit cu precizări ulterioare. Medicii susțin că nu ar exista dovezi științifice că sângele vaccinaților ar fi dăunător. În acest context, nici pentru legătura de cauzalitate dintre morțile subite și vaccinul anti-Covid nu există dovezi științifice, dat fiind că nimeni nu le caută. Se prea poate însă ca sângele vaccinaților să nu fie contaminat, însă, simbolic, contaminarea există, cel puțin în percepția oamenilor. Vaccinul nu mai este văzut ca salvator de vieți, ci dimpotrivă. Dovadă că, în prezent, 70% din populația mondială s-a vaccinat cu o doză, 64% cu două doze și doar 33% cu a treia doză, în pofida campaniilor bine țintite și organizate de promovare a necesității administrării booster-ului.

Recomandări diferite în statele europene

În Italia, Centrul Național de Sânge susținea, la începutul acestui an, ca vaccinații anti-Covid pot dona sânge la 48 de ore de la injectare. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din România a recomandat ca donarea de sânge să se facă abia după șapte zile de la injectare și asta doar în situația în care potențialul donator nu a prezentat în această perioadă niciun semn sau simptom și se simte bine. ”Dacă au apărut semne, simptome după administrarea unei doze de vaccin, se aplică o suspendare de șapte zile de la dispariția acestora. În cazul în care potențialii donatori s-au vaccinat cu AstraZeneca aceștia trebuie să aștepte patru săptămâni, potrivit criteriilor actuale de eligibilitate”, transmitea Ministerul Sănătății.

Autor: Claudia Marcu – jurnalistă profesionistă la ziarul Național

Sursa imagine titlu: cuvantulnatiunii.ro